Čaj iz vrbovih mačic
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz vrbovih mačic je nežnega, trpkega, rahlo grenkega okusa, vonj mačic pa nas zaradi sestavin in učinkovin spominja na vejice smreke. Pripravimo si ga lahko kot del obroka, ali ob nerazpoloženem, utrujajočem počutju. V Sloveniji raste več vrst vrb, njene mačice pa vsebujejo enake sestavine in čaj iz njih enako vpliva na nas.


Čaj iz vrbovih mačic

Pripomočki za kuhanje čaja iz vrbovih mačic

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kuhanje čaja iz vrbovih mačic

  • 15 g svežih ali posušenih vrbovih mačic
  • 500 ml vode
  • sladkor, med ali limona, po izbiri

Postopek za kuhanje čaja iz vrbovih mačic

Vrbove mačice nabiramo od februarja pa do aprila, v čistem okolju, najbolj enostavno je, da vejice narežemo s pomočjo škarij, za obrezovanje sadnega drevja, saj se vejice vrbe zelo težko lomijo in mačice doma odtrgamo iz vejic.

Čaj iz vrbovih mačicNabrane mačice lahko pripravimo kot prevretek; stresemo jih v čajnik, dolijemo hladno vodo, damo na štedilnik in ko voda zavre, pustim vreti na zmernem ognju 12 do 15 minut.

Ali pa si čaj pripravimo kot poparek in mačice prelijemo z vrelo vodo, nato čajnik pokrijemo in počakamo 10 do 12 minut.

Čaj precedimo skozi gosto cedilo, da zadrži tudi drobne dlačice mačic in si tako pripravimo okusen čaj.

Za naravo pravimo, da je divja, je pa v kulinariki zelo koristna, samo spoznati moramo vse njene naravne koristi. Lučka Glaser

Poglejte še nekaj nasvetov za pripravo čajev iz rastlin nabranih v naravi

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor