Žolca ali tlačenka v solati
Okusna in osvežujoča okisana solata, ki jo lahko ponudimo kot del obroka ali kot samostojni obrok, saj vsebuje beljakovine, minerale, ogljikove hidrate in vitamine skupine B.
Točnega recepta za pripravo žolce ni, saj se le-ta pripravlja v času kolin in ima vsak mesar oziroma domačija svoj recept, ki ga tudi gospodinja in gospodar skrbno varujeta in se prenaša iz roda v rod. Tudi zato je hranilno vrednost žolce ali tlačenke težko določiti, saj je ta odvisna od načina priprave in sestavin.
Za žolco ali tlačenko lahko uporabimo različne dele svinjskega mesa, kot so noge, ušesa, koža in del glave, ki jim dodamo začimbe timijan, lovor, sol in poper, meso kuhamo do mehkega, čas kuhanja je odvisen od vrste in količine mesa.
Žolco, če nimamo domače, lahko kupimo tudi v trgovini in vsebuje malo mesa, večji del jo sestavljajo želatinasti deli, ki se pri kuhanju svinskega mesa sprostijo v juho, ki se po ohlajanju zgosti in spremeni v želatino.
Tlačenka se od žolce razlikuje po sestavi, saj vsebuje za 30% več svinjskega mesa, še posebno svinjske glave, ohlajena juha pa služi kot vezivo med kosi mesa, polnjena pa je v svinjsko črevo.
Žolco lahko serviramo hladno kot samostojno jed ali pa kot prilogo k drugim jedem.
Žolca ali tlačenka v solati – pripomočki
- ročno strgalo
- tehtnica
Žolca ali tlačenka v solati – sestavine
Za dve osebi:
- 400 g žolce ali tlačenke
- 60 g korenja
- 140 g rdečega paradižnika
- 90 g rdeče ali zelene paprike
- 70 g rdeče ali bele čebule
- sončnično olje po okusu
- jabolčni ali alkoholni kis po okusu
- morska sol po okusu
- 1 trdo kuhano jajce (po želji)
Žolca ali tlačenka v solati – postopek priprave
Žolco ali tlačenko (v nadaljevanju žolca) narežemo na 2 – 3 cm velike koščke in si pripravimo zelenjavo, ki jo bomo dodali narezani žolci.
Korenček nastrgamo, ostalo zelenjavo pa po potrebi olupimo in narežemo na poljubno velike koščke.
Jajce kuhamo 10 – 12 minut, da so v trdo kuhana, jih olupimo in jih po želji lahko na drobno narežemo, ter jih vmešamo v narezano zelenjavo ali pa jih uporabimo za dekoracijo.
Narezani žolci dodamo na drobno narezano zelenjavo, kis, olje in sol, vse skupaj premešamo in za dekoracijo dodamo jajce, če ga nismo že vmešali v zelenjavo.
Pri soljenju moramo biti previdni, saj je žolca že slana.
Malo iznajdljivosti in domišljije pri dodajanju zelenjave, pa je obrok hitro pripravljen. Lučka Glaser
Zraven žolče ali tlačenke lahko ponudimo vse vrste kruha in pekovskega peciva
- Domače bagete.
- Enostaven recept za beli kruh.
- Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Koruzni kruh, okusen in rahel
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.