Metin sirup s sivko
Print Friendly, PDF & Email

Metin sirup s sivko je osvežilna domača pijača, ki nas s prijetno aromo in okusom razvaja tako poleti kot tudi pozimi, ko nam pričara spomin na poletje. Kombinacija osvežilne mete z nežno hladno noto, se skupaj s sivko poveže v pravljico okusov.

Metin sirup s sivko – pripomočki:

  • večji lonec
  • žlica ali kuhalnica
  • cedilo
  • gaza
  • zajemalka
  • lijak

Metin sirup s sivko – sestavine:

Sestavine so za 1,5 l sirupa.

  • 1 liter vode
  • 500 g kristalnega sladkorja
  • 80-100 g sveže mete
  • 40 cvetov sivke
  • 30 g citronske kisline

Metin sirup s sivko – postopek:

V večji lonec nalijemo 1 liter vode in dodamo 500 g kristalnega sladkorja.

Segrevamo na srednji temperaturi in občasno premešamo, da se sladkor stopi.

Ko se sladkor stopi, ugasnemo in odstavimo ter pustimo da se sladka tekočina ohladi. Nato dodamo 80-100 g vejic mete, ki smo jih na hitro oprali pod tekočo vodo, 40 cvetov sivke ter 30 g citronske kisline. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo s pokrovko ter pustimo stati čez noč oz. vsaj 12 ur. Naslednji dan ponovno pristavimo lonec na štedilnik in segrejemo, občasno premešamo in počakamo, da zavre. Odstavimo in še vroč sirup nalijemo v manjše stekleničke. Precedimo ga skozi gazo, da zaustavimo majhne koščke mete in sivke. Stekleničke dobro zapremo in jih pokrijemo z brisačo ali kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo. Nato jih shranimo v hladen in temen prostor.

Sirup iz mete in sivke lahko nalijemo v vrč, dodamo vodo (količino sirupa prilagodimo okusu), po želji pa lahko dodamo še narezane kolobarje limone. Tako bo pijača še bolj osvežilna.

Pa prijetno osvežitev!

Imate radi domače pijače, ki osvežijo? Potem poskusite tudi domačo osvežilno pijačo.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor