Solatni krožnik s popečeno slanino
Solatni krožnik s popečeno slanino je nasiten osvežujoč, nekoliko kiselkast obrok, ki ga lahko pripravimo ob vsakem letnem času, je vitaminsko bogat, saj se v njem prepletajo različne sestavine, ki vsebujejo koristne snovi, ki jih naše telo potrebuje. Za pripravo lahko uporabimo različne solate in sestavine po svoji želji in okusu in si tako pripravimo čudovit obrok.
Pripomočki za solatni krožnik s popečeno slanino
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za solatni krožnik s popečeno slanino
Za eno osebo:
- 100 g radiča
- 70 g krompirja
- 80 g rjavega fižola iz pločevinke
- 1 jajce
- 50 g hamburške slanine ali druge vrste slanine
- 100 ml razredčenega jabolčnega kisa
- 1 žlička svinjske masti
- sol po okusu
- voda po potrebi
Po želji in okusu uporabite drugo vrsto solat in dodatkov.
Priprava solatnega krožnika s popečeno slanino
Radič očistimo in odstranimo vse nagnite in poškodovane dele, dobro ga operemo in pustimo na cedilu, da voda od pranja odteče, nato pa ga preložimo v primerno veliko skledo.Jajca kuhamo na zmernem ognju 10 d0 12 minut, počakamo da se delno ohladijo, nato pa jih olupimo, enako storimo tudi s krompirjem, ki ga kuhamo 20 do 25 minut in ga delno ohlajenega tudi olupimo.
V skodelico pripravimo rjav fižol iz pločevinke, hamburško slanino pa lahko kupimo že narezano na tanke rezine v trgovini, lahko pa jo tudi sami narežemo.
V ponvi stopimo mast in na njej popečemo hamburško slanino, da lepo porjavi, ko je slanina popečena, odmaknemo ponev s štedilnika, počakamo 2 do 3 minute in nato v ponev dolijemo razredčeni kis.
Na krožnik ali v skodelico naložimo najprej radič, nato pa dodamo ostale poljubno narezane sestavine, posolimo, nato pa jih prelijemo še toplim kisom, skupaj s slanino.
Tudi solatni krožnik lahko nadomesti komplet kosilo ali večerjo, če mu dodamo še kos doma pečenega kruha. Lučka Glaser