Hrenovke in štorovke v solati
Print Friendly, PDF & Email

Zelo okusen in nasiten obrok, ki ga lahko ponudimo ob vsakem letnem času, preko celega dne, posebno pa se prileže v poletnem času, da se izognemo dolgotrajnemu kuhanju ob vročem štedilniku.

Hrenovke so pripravljene iz drobno mletega svinjskega, govejega ali piščančjega mesa z dodatkom soli, maščob, konzervansov in ostalih začimb. Prave hrenovke morajo biti polnjene v naravnem ovitku, v prodaji pa so tudi hrenovke polnjene v umetne ovoje, te pa je potrebno olupiti.
Hrenovke v solati

Hrenovke in štorovke v solati – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Hrenovke in štorovke v solati – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g hrenovk v naravnem ovoju
  • 150 g rdeče čebule
  • 120 g bele čebule
  • 400 g paradižnika
  • 170 g zelene paprike
  • 200 g rumene paprike
  • 200 g rdečega korenja
  • 210 ml kozarček vloženih štorovk v kisu
  • 50 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • kis po okusu
  • sol po okusu
  • poper po želji

Hrenovke in štorovke v solati – postopek priprave

Vse sestavine dobro pregledamo in operemo, odstranimo vse nekvalitetne dele zelenjave, sledove korenin in pecljev. Vso zelenjavo narežemo na poljubne manjše koščke, korenje pa s pomočjo noža za lupljenje krompirja, po dolžini narežemo na tanke trakove, ki jih nato razrežemo na dolžino 2 – 3 cm.

Hrenovke v solati

Hrenovke skuhamo tako, da jih damo v mrzlo vodo, ki jo segrevamo do vretja, nato pustimo, da vrejo na zmernem ognju 2 – 3 minute. Kuhane hrenovke vzamemo iz vode in jih položimo na mrežo, da se delno ohladijo, če so hrenovke polnjene v plastične ovitke jih najprej olupimo, nato pa jih narežemo na 1 – 2 cm velike kolobarje, ki jih dodamo narezani zelenjavi.

Hrenovke v solati

Za izboljšanje okusa vsem narezanim sestavinam dodamo še odcejene štorovke ali mraznice in dodamo in začimbe: kis, ekstra deviško olje, sol in ljubitelji popra še slednjega.

Hrenovke v solati

Vse sestavine skupaj z začimbami dobro premešamo in pustimo stati 30 – 40 minut, da se sestavine dobro prepojijo in se okusi začimb in sestavin porazdelijo.

Hrenovke v solati

Naj bo hrana tudi barvno privlačna in na izgled zapeljiva, ne le okusna. Lučka Glaser

Da je obrok popoln zraven ponudimo še domači kruh:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor