Hrenovke in štorovke v solati
Zelo okusen in nasiten obrok, ki ga lahko ponudimo ob vsakem letnem času, preko celega dne, posebno pa se prileže v poletnem času, da se izognemo dolgotrajnemu kuhanju ob vročem štedilniku.
Hrenovke so pripravljene iz drobno mletega svinjskega, govejega ali piščančjega mesa z dodatkom soli, maščob, konzervansov in ostalih začimb. Prave hrenovke morajo biti polnjene v naravnem ovitku, v prodaji pa so tudi hrenovke polnjene v umetne ovoje, te pa je potrebno olupiti.
Hrenovke in štorovke v solati – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Hrenovke in štorovke v solati – sestavine
Za 4 osebe:
- 500 g hrenovk v naravnem ovoju
- 150 g rdeče čebule
- 120 g bele čebule
- 400 g paradižnika
- 170 g zelene paprike
- 200 g rumene paprike
- 200 g rdečega korenja
- 210 ml kozarček vloženih štorovk v kisu
- 50 ml ekstra deviškega olivnega olja
- kis po okusu
- sol po okusu
- poper po želji
Hrenovke in štorovke v solati – postopek priprave
Vse sestavine dobro pregledamo in operemo, odstranimo vse nekvalitetne dele zelenjave, sledove korenin in pecljev. Vso zelenjavo narežemo na poljubne manjše koščke, korenje pa s pomočjo noža za lupljenje krompirja, po dolžini narežemo na tanke trakove, ki jih nato razrežemo na dolžino 2 – 3 cm.
Hrenovke skuhamo tako, da jih damo v mrzlo vodo, ki jo segrevamo do vretja, nato pustimo, da vrejo na zmernem ognju 2 – 3 minute. Kuhane hrenovke vzamemo iz vode in jih položimo na mrežo, da se delno ohladijo, če so hrenovke polnjene v plastične ovitke jih najprej olupimo, nato pa jih narežemo na 1 – 2 cm velike kolobarje, ki jih dodamo narezani zelenjavi.
Za izboljšanje okusa vsem narezanim sestavinam dodamo še odcejene štorovke ali mraznice in dodamo in začimbe: kis, ekstra deviško olje, sol in ljubitelji popra še slednjega.
Vse sestavine skupaj z začimbami dobro premešamo in pustimo stati 30 – 40 minut, da se sestavine dobro prepojijo in se okusi začimb in sestavin porazdelijo.
Naj bo hrana tudi barvno privlačna in na izgled zapeljiva, ne le okusna. Lučka Glaser
Da je obrok popoln zraven ponudimo še domači kruh: