Skutni vaflji z banano
Skutni vaflji z banano so odlični vaflji, ki jih lahko jemo kot sladico ali pa jih ponudimo poleg kakšne enolončnice ali goste juhe. So sladki, čeprav ne vsebujejo sladkorja, tako da res teknejo že sami, vseeno pa jih lahko po želji namažemo s čokoladnim namazom, marmelado, dodamo stepeno smetano, sadje …
Pripomočki za skutne vaflje z banano
- pekač za vaflje
Sestavine za skutne vaflje z banano
Za 6 vafljev:
- 2 jajci
- 50 g masla
- 2 zreli banani
- 180 g nepasirane skute
- 0,75 dl ovsenega napitka ali kravjega mleka
- 50 g polnozrnate pirine moke
- 50 g navadne bele pšenične moke
- 1/3 žličke pecilnega praška
- ščepec soli
Postopek za skutne vaflje z banano
Obe jajci ubijemo v skledo in ju stepemo z električnim mešalnikom, da masa naraste.
V kozici stopimo 50 g masla in ga vlijemo k jajcem. Vmes še vedno mešamo z mešalnikom pri srednji hitrosti.
Banani pretlačimo z vilicami in ju dodamo v maso za skutne vaflje.
V maso dodamo še 180 g skute (večje delce prej pretlačimo z vilicami), nato pa dodamo še suhe sestavine: 50 g polnozrnate pirine moke, 50 g navadne bele pšenične moke, 1/3 žličke pecilnega praška in ščepec soli. Vse skupaj premešamo z mešalnikom pri nizki hitrosti, lahko pa proti koncu tudi samo z žlico.
Na koncu vlijemo še 0,75 dl mleka ali ovsenega napitka in premešamo, da dobimo ravno prav gosto maso. Vklopimo pekač za vaflje in ko se segreje, vanj nadevamo za dve žlici mase. Pekač zapremo in posamezni vafelj pečemo par minut, nato preverimo, koliko je že pečen – čas peke je odvisen od pekača. Tako spečemo vse skutne vaflje, ki jih zlagamo na kupček, če želimo, da so mehki, če imamo raje hrustljave, pa jih položimo na rob krožnika, da se vsaj nekoliko ohladijo, potem pa jih čimprej ponudimo, saj so sveži najboljši.
Po želji jih ponudimo s čokoladnim namazom, marmelado, medom, sladoledom, stepeno sladko smetano, sadjem … ali pa pojemo kar same, saj so zelo okusni.
Priporočam, da spečete še ponvičnike iz skutnega testa in te vaflje:
Če iščete recepte za sladice brez sladkorja, pa vam ponujam nekaj idej:
- Kvinojin puding s suhim sadjem.
- Proseni narastek z medom in orehi.
- Sladki ajdovi polpetki.
- Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro.
- Ovseni puding z banano in datlji.
- Jabolčne palačinke.
- Ajdove palačinke z mandlji.