Šarkelj z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Ta šarkelj z borovnicami je zelo enostaven za pripravo, vseeno pa nas prijetno preseneti s svojim okusom, v katerem se prepletajo sočne borovnice in okus limone. Rahel, sočen, odličen. Tako enostaven, da ga lahko pomagajo pripraviti tudi naši najmlajši. Še električnega mešalnika ne potrebujete, saj vse sestavine samo na hitro združimo kar s pomočjo metlice za ročno stepanje. Ob primernem shranjevanju, sočen ostane tudi naslednji dan.

šarkelj z borovnicami

Pripomočki za šarkelj z borovnicami

  • pekač za šarkelj premera 25 cm (lahko tudi kakšen centimeter manj)
  • mrežica za ohlajanje (lahko tudi rešetka iz pečice)

Sestavine za šarkelj z borovnicami

Suhe sestavine:

  • 200 g gladke bele moke tip 400 ali 500
  • 60 g sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • pol pecilnega praška (cca. 5 g)

Mokre sestavine:

  • 2 jajci (S ali M)
  • 100 ml mleka
  • 80 g masla + nekaj masla za mazanje pekača
  • 1 žlica kisle smetane (cca. 30-35 g)
  • 190 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
  • drobno naribana limonina lupinica 1 limone

Priprava sočnega šarklja z borovnicami

Pečico nastavimo na 170 °C (ventilacija).

V kozici, na štedilniku počasi stopimo 80 g masla. Ko se stopi, pustimo ob strani, da se malo ohladi.

Medtem v manjšo posodo odmerimo suhe sestavine: 200 g gladke moke, 60 g sladkorja (če ste bolj sladkosnedi lahko več), 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo in 5 g pecilnega praška. Dobro premešamo.

V drugo posodo pa odmerimo mokre sestavine: 2 jajci, 100 ml mleka, 1 žlico kisle smetane, 80 g masla, ki smo ga stopili in z metlico premešamo. Borovnice in limonino lupinico pustimo za konec.

šarkelj z borovnicami

Suhe sestavine sedaj med mešanjem dodamo k mokrim. Mešamo kar na roke, veliko stepanja ni potrebnega. Samo toliko zmešamo, da se sestavine združijo. Dodamo še 190 g borovnic, ki so lahko navadne ali ameriške; zamrznjene ali sveže. In na drobno naribamo limonino lupinico, pri tem pazimo, da belega dela limone ne naribamo, saj greni. In oboje vmešamo v maso.

Pekač namažemo z maslom in maso preložimo in enakomerno porazdelimo po pekaču. Šarkelj z borovnicami pečemo v vnaprej ogreti pečici 35-40 minut pri 170 °C.

šarkelj z borovnicami

Pečen šarkelj vzamemo iz pečice in ga nekaj minut pustimo v pekaču, da se malo ohladi, nato ga zvrnemo na rešetko za ohlajanje peciv in pustimo, da se ohladi.

šarkelj z borovnicami

Ohlajenega po želji posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine ter postrežemo. Uživajte v sočnem in rahlem šarklju s prepletajočim se okusom borovnic in limone, ki se odlično ujameta.

šarkelj z borovnicami

Prijetno sladkanje!

Ljubitelji šarkljev pa poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor