Sočen marmorni kolač
Sočen marmorni kolač, pečen v modelu za šarkelj, je izjemno enostaven za pripravo, v nekaj minutah je že v pečici in že nas po nosnicah poboža njegov prijeten vonj.
Vse sestavine enostavno odmerimo s pomočjo žlice. Sama marmornemu kolaču dodam rum, saj mi je všeč njegova aroma v tem črno belem kolaču, če ruma ne marate, ga enostavno izpustite ali pa nadomestite z vaniljevim ekstraktom.
Marmorni kolač oziroma šarkelj po tem receptu je nekoliko bolj nizek, saj nam je takšen bolj všeč in je za nas ravno pravšnji, vi pa, če si želite višji šarkelj, sestavine enostavno podvojite in prilagodite (podaljšajte) čas peke za vsaj 20 minut.
Pripomočki za sočen marmorni kolač
- pekač za šarkelj premera 25 cm
- električni mikser
Sestavine za sočen marmorni kolač
- 2 jajci (M ali L)
- 5 žlic sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- bogat ščep vanilje v prahu (lahko izpustite)
- 10 žlic olja (lahko tudi stopljenega masla)
- 10 žlic mleka
- 1 zvrhana žlica kisle smetane
- 1-2 čajni žlički ruma (lahko izpustite ali nadomestite z vaniljevim ekstraktom)
- 10 žlic moke (cca. 250 g)
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 3 žlice kakava
In še:
- sladkor v prahu za posip (po želji)
- malo masla (ali olja) za premaz pekača
Priprava sočnega marmornega kolača
Vklopimo pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Penasto vmešamo jajci, sladkor, vaniljev sladkor in ščep vanilje (miksamo cca. 2 minuti). Nato dodamo še žlico kisle smetane, 10 žlic olja in 10 žlic mleka ter 1-2 čajni žlički ruma in vse skupaj na hitro premešamo, da združimo sestavine.
Sedaj med stalnim mešanjem, žlico po žlico dodajamo 10 žlic moke in pecilni prašek (sama si posebej odmerim 10 žlic moke in ji primešam pecilni prašek). Dobimo gladko zmes.
Približno polovico zmesi vlijemo v pekač za šarkelj, ki smo ga pred tem dobro namazali z maslom. V polovico mase za marmorni kolač, ki je ostala, vmešamo 3 žlice kakava. Če želimo še bolj intenziven okus, damo 4 žlice, če manj, samo 2 žlici.
Čokoladno maso za marmorni kolač vlijemo čez svetlo maso. Z vilicami na nekaj mestih malo pomešamo obe masi med seboj, da dobimo marmorni vzorec.
Pečemo v vnaprej ogreti pečici, pri 170 °C (ventilacija), 35 minut. Če nismo prepričani, da je marmorni kolač pečen, to lahko preverimo tako, da vanj zapičimo zobotrebec, ki mora biti čist, ko ga izvlečemo.
Pečen marmorni kolač zvrnemo iz pekača in ga pustimo, da se ohladi. Sama ga ohlajam kar na rešetki.
Ohlajenega po želji posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na kose in postrežemo.
Ljubitelje šarkljev vabim, da poskusite tudi:
- sočen čokoladno kokosov šarkelj,
- šarkelj z orehi, cimetom in Ruby čokolado,
- šarkelj z makom in breskvami.