Šarkelj z orehi in cimetom in Ruby čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Njegov vonj me enostavno vsakič znova očara. Orehi, cimet, vanilja … vse skupaj kar kliče po toplini. Šarkelj z orehi in cimetom, prelit z Ruby čokolado je povsem enostavno pripravljen, njegov roza obliv pa prav izstopa.

Ruby čokolada je naravno rožnate barve, pridobivajo jo iz Ruby kakavovih zrn, ki so prav tako značilne roza barve. Pa okus? Vsekakor zelo zanimiv, mene je Ruby čokolada povsem prepričala. Je drugačna, posebna, morda bi lahko rekla, da je celo malce sladko-kiselkastega okusa. Najprej, ko jo okusiš, njen okus spominja na belo čokolado, a že naslednji hip ugotoviš, da gre za nekaj povsem drugačnega. Ruby čokolada se odlično ujame s cimetom, pa tudi orehi ali mandlji. In če je nimate, nič hudega, še vedno lahko spečete šarkelj z orehi in cimetom, le da ga prelijete z belo ali temno čokolado. Ali pa zgolj preprosto posujete z mletim sladkorjem. A Ruby čokolada res doda pikico na i oziroma v tem primeru, strešico na š.

Pripomočki za šarkelj z orehi in cimetom

  • pekač za šarkelj premera 25 cm (lahko tudi 24-26 cm)
  • električni mešalnik
  • mrežica za ohlajanje

Sestavine za šarkelj z orehi in cimetom

  • 4 jajca (L)
  • 250 g gladke bele moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 100 g mletih orehov (del je lahko le grobo nasekljanih)
  • 100 g sladkorja (bolj sladkosnedi ga uporabite 150 g ali več)
  • 250 g zmehčanega masla
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 1/2 čajne žličke vanilje v prahu (lahko izpustite)
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • ščepec soli
  • 1 jedilna žlica vaniljevega ekstrakta (lahko tudi ruma)
  • 60 g koščkov Ruby čokolade (lahko tudi izpustite ali pa nadomestite z celimi orehovimi jedrci, morda celo rozinami, če jim imate radi)

Za preliv:

  • 120 g Ruby čokolade (ali čokolade po izboru ali zgolj mleti sladkor za posip)

In še:

  • malo masla za mazanje pekača

Priprava šarklja z orehi in cimetom in Ruby čokolado

Maslo, ki ga bomo uporabili, mora biti zmehčano, zato ga pustimo na sobni temperaturi vsaj dve uri preden se lotimo priprave. Sama ga običajno na kuhinjskem pultu pustim kar čez noč.

Pečico priklopimo na 170 °C (ventilacija).
Maslo odmerimo in nalomimo (nastrgamo) na koščke, dodamo sladkor (šarkelj po tem receptu ni sladek, lahko bi rekla, da je ”zaznavno sladek” zato, mu, če imate raje bolj sladke sladice, dodajte več sladkorja – 50 g ali več), vaniljev sladkor in vse skupaj z električnim mešalnikom zmiksamo tako, da dobimo enotno zmes, ki spominja na nekakšno kremo.

Nato v masleno zmes dodajamo eno po eno jajce in vsakega posebej vmešamo v masleno zmes. Ko prvo jajce dobro vmešamo, dodamo drugega in ga prav tako dobro vmešamo, nadaljujemo s tretjim in tako do zadnjega, četrtega jajca.

Sedaj k masleno jajčni zmesi presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo še mlete orehe, mleti cimet, vaniljo v prahu in žlico vaniljevega ekstrakta ter ščepec soli in vse skupaj z mešalnikom dobro premešamo, da dobimo enotno zmes brez grudic.

Ruby čokolado (60 g) nasekljamo. Lahko tudi temno čokolado, ali pa vse skupaj izpustimo. Kakor želite. Lahko bi dodali recimo tudi rozine, v kolikor jih imate radi. Ali pa na majhne koščke narezano (ali naribano) jabolko, orehova jedrca. Tudi nasekljano čokolado dodamo v zmes in jo ročno  vmešamo.

Zmes za šarkelj z orehi in cimetom preložimo v pekač za šarkelj, ki smo ga pred tem dobro namazali z maslom in jo enakomerno porazdelimo po njem. Pečemo v že ogreti pečici 40-45 minut.Raje kakšno minutko manj kot preveč.

Pečen šarkelj pustimo minutko ali dve v pekaču, nato pa ga stresemo iz njega na mrežico namenjeno ohlajanju (lahko je tudi rešetka iz pečice).

V večjo posodo nalijemo vodo (do polovice), nanjo postavimo manjšo posodo in vanjo nalomimo Ruby čokolado. Postavimo na štedilnik in, ko voda v spodnji posodi zavre, vse skupaj odstavimo s štedilnika, mi pa med mešanjem počasi, nad paro raztopimo čokolado. Stopljeno Ruby čokolado nato prelijemo čez še vroč šarkelj z orehi in cimetom, pri tem si lahko pomagamo s pvc vrečko, v katero nadevamo čokolado, vrečki odstrižemo rob in čokolado nabrizgamo na šarkelj, lahko jo prelijemo direktno iz sklede, …. Kakor vam je ljubše.

Oblivanje s čokolado lahko tudi povsem izpustite in šarkelj z orehi in cimetom zgolj potresete z mletim sladkorjem.

Hladnega (ali še malo mlačnega) narežemo na rezine in postrežemo.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor