Šarkelj z makom in breskvami
Print Friendly, PDF & Email

Šarkelj z makom in breskvami je pripravljen zelo enostavno in hitro, čeprav se zaradi dvojnega vzorca, ki ga ponuja, morda zdi drugače. Namesto breskev lahko uporabite tudi drugo poljubno sadje, jaz sem tokrat, uporabila kar breskve iz kompota. Pa tudi mak lahko zamenjate z recimo, mletimi mandlji ali lešniki. Pa kar poglejmo, kako pripravimo šarkelj z makom in breskvami, ki pa ga, če želite, ali če pekača za šarkelj nimate, lahko spečete tudi v navadnem pekaču.

Pripomočki za šarkelj z makom in breskvami:

  • pekač za šarkelj premera 25 cm ali navaden pekač velikosti 15*30 cm
  • električni mikser

Sestavine za šarkelj z makom in breskvami

Za testo:

  • 250 g gladke bele moke
  • 125 g masla (stopljenega)
  • 70 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 ml navadnega tekočega jogurta
  • 3 jajca (velikost L)
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • naribana limonina lupinica 1 limone
  • 120 g mletega maka

Za oblogo in premaz:

  • 1-2 breskvi (lahko iz kompota)
  • 3 žlice breskove marmelade (ali drug okus)
  • 1 žlica vode

In še:

  • malo masla za mazanje pekača
  • mleti sladkor za posip (po želji)

Priprava šarklja z makom in breskvami

Priprava je nadvse enostavna in hitra, zato si že kar na začetku pripravimo model za šarkelj in ga namažemo z maslom, pečico pa nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Maslo v kozici na štedilniku stopimo, medtem pa v skledo, v kateri bomo pripravili testo za šarkelj, odmerimo vse ostale sestavine, razen mletega maka:
250 g gladke bele moke, pol zavitka pecilnega praška, 70 g sladkorja in zavojček vaniljevega sladkorja, naribamo limonino lupinico, pri čemer pazimo, da naribamo le rumeni del. Dodamo še 3 cela jajca, 100 ml tekočega jogurta in maslo, ki se je medtem že stopilo. Vse skupaj s pomočjo mikserja zmešamo v enotno zmes.

Polovimo dobljene zmesi denemo v pekač za šarkelj in ga poravnamo po dnu pekača.

V preostalo polovico zmesi vmešamo še mleti mak in dobljeno testo razporedimo in poravnamo čez bel del testa, ki je že v pekaču za šarkelj.

Pripravimo si sadje. Sveže breskve operite, odstranite koščico in jih po želji olupite. Jaz sem imela breskve iz kompota, ki sem jih le še narezala na krhlje. Krhlje sadje polagamo v pekač in rahlo potisnemo v testo z makom.

Šarkelj z makom in breskvami pečemo v predhodno ogreti pečici, pri 170 °C (ventilacija), 30-35 minut, odvisno od moči vaše pečice. Moj šarkelj se je pekel 33 minut.

Pečen šarkelj približno 10-15 minut pustimo v modelu, da se malo ohladi, nato ga previdno zvrnemo iz pekača in, ker je bistvo tega šarklja v sadju, s katerim smo ga obložili, ga takoj spet obrnemo nazaj tako, da so breskve na vrhu.

Sedaj v kozici na štedilniku do vretja segrejemo 3 žlice breskove marmelade skupaj z 1 žlico vode. Sama sem šarkelj v tem koraku preložila na pladenj na katerem sem ga postregla in ga premazala oziroma s pomočjo žlice oblila z vročo marmelado. Pustimo, da se vse skupaj ohladi.

Ohlajen šarkelj po želji lahko posujemo še s sladkorjem v prahu, ni pa nujno.

Šarkelj narežemo na poljubne rezine in postrežemo. Naj namignem, da se poleg zelo lepo poda tudi kepica vaniljevega sladoleda.

Prijetno sladkanje vam želim, ljubitelji šarkljev pa poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor