Božični mafini
Print Friendly, PDF & Email

Čeprav nerada poimenujem sladice in jedi glede na praznik ali časovno obdobje, sem pri teh mafinih naredila izjemo. Božični mafini so enostavno božični in kar kličejo po božično novoletnih praznikih. Čeprav bi jim lahko tudi rekla pomarančni mafini z jabolkom in začimbami. Priprava pa izjemno enostavna, tudi mikserja ne potrebujete.

V božičnih mafinih se skriva zanimiv in bogat nabor sestavin, ki poskrbijo za pravo simfonijo. Pomaranča, jabolko, brusnice, rozine, cimet, vanilja, klinčki, muškatni orešček in po želji lahko tudi malček ingverja, ki sem ga jaz izpustila, saj sem mafine ponudila tudi naši najmlajši.

Naj omamen vonj in prepletajoč okus sadja in začimb v božičnih mafinih za(o)čara tudi vas.

Pripomočki za božične mafine

  • pekač za mafine in silikonski ali papirnati modelčki
  • ribežen in ožemalnik citrusov z merilno posodico

Sestavine za božične mafine

Za 12 mafinov:

  • 1 jabolko (cca. 100- 150 g)
  • 25 g suhih brusnic
  • 25 g zlatih rozin
  • 200 g gladke bele moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška ( 5 g)
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 2 jajci
  • 75 g masla
  • 125 ml mleka
  • 100 ml navadnega tekočega jogurta
  • ščep mletega cimeta
  • ščep muškatnega oreščka (najboljši je sveže nariban)
  • ščepec mletih klinčkov
  • ščep vanilje v prahu
  • ščep mletega ingverja (jaz sem ga tokrat izpustila)
  • sveže iztisnjen sok 1 pomaranče (80 – 100 ml)
  • naribana lupinica 1/2 pomaranče

Priprava božičnih mafinov

Vklopimo pečico in nastavimo temperaturo na 180 °C (ventilacija).

Ker je nabor sestavin velik, bo najlažje, če si najprej pripravimo vse sestavine.
Najprej skupaj zmešamo suhe sestavine: 200 g gladke bele moke, 2 žlici sladkorja (bolj sladkosnedi lahko kakšno več), vaniljev sladkor in čajno žličko pecilnega praška (cca. 1/2 zavojčka oz. okoli 5 g). Dodamo še začimbe: ščep mletega cimeta, ščep muškatnega oreščka, ščep vanilje v prahu, ščepec mletih klinčkov in po želji še ščep mletega ingverja. Premešamo in pustimo ob strani. Potrebovali jih bomo kasneje. Pomarančo, naj bo bio, dobro operemo pod zelo vročo vodo, jo dobro osušimo in naribamo lupinico polovice pomaranče. Pri tem pazimo, da res naribamo samo oranžni del, belega pustimo.

Sedaj prerežemo pomarančo in jo ožamemo. Potrebujemo sok ene pomaranče, nekje 80 ml – 100 ml. Jabolko olupimo in mu odstranimo pečke ter ga narežemo na majhne koščke. Pripravimo si tudi zlate rozine in suhe brusnice, maslo pa v kozici na štedilniku stopimo.

V skledo ubijemo jajci, dodamo 125 ml mleka in 100 ml navadnega tekočega jogurta. Premešamo z metlico za stepanje, da združimo sestavine. Dodamo še iztisnjen pomarančni sok in stopljeno maslo. Ponovno premešamo, da se sestavine povežejo.

Sedaj postopoma med mešanjem dodajamo suhe sestavine. Žlico po žlico. Vmes dobro premešamo z metlico, da se izognemo morebitnim grudicam.

Dobljena masa za božične mafine bo nekoliko bolj redka. Prav je tako. Dodamo ji še jabolka in suhe brusnice ter rozine. Premešamo.

Vzamemo pekač za mafine in ga obložimo z modelčki.  S pomočjo žlice do vrha napolnimo modelčke. Pri tem skušamo čim bolj enakomerno razporediti tudi sadje v božičnih mafinih.

Božične mafine pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 °C (ventilacija) 20-25 minut.

Pečene pustimo nekaj časa v pekaču, da se malo ohladijo, nato pa jih vzamemo iz njega, jih po želji posujemo s sladkorjem v prahu (povsem neobvezno) in postrežemo. Postrežemo lahko že mlačne, saj so takšni najboljši, čeprav tudi kasneje teknejo, ko so ohlajeni, a pri mlačnih začimbe še lepše pridejo do izraza.

Če jih bo kaj ostalo za naslednji dan, svetuje, da jih shranite v hladilniku in jih pol ure preden jih boste postregli prestavite na sobno temperaturo.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor