Krhki testomat piškoti z orehi
Krhki testomat piškoti z orehi so krhki, okusni in, kot se za piškote spodobi, sladki. Primerni za vse priložnosti, lahko jih ponudimo ob čaju ali kavi. S pomočjo testomata je priprava in peka keksov hitrejša, s posipom ali koščki oreha, ki ga dodamo, pa so keksi še lepši in bogatejši.
Testomat piškoti z orehi – pripomočki
- testomat
- sekljalnik ali kavni mlinček
- multipraktik
- pekač iz pečice
Testomat piškoti z orehi – sestavine
Za 800 g keksov:
- 500 g bele moke tip 500
- 100 g sladkorja
- 250 g masla
- 200 g kisle smetane
- 2 rumenjaka
Za premaz:
- 50 g orehov
- 2 beljaka
Testomat piškoti z orehi – postopek
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za peko, orehe na grobo zdrobimo, maslo stopimo.
V posodo multipraktika damo: moko, rumenjaka, stopljeno maslo, sladkor in kislo smetano. Vse sestavine dobro premešamo da dobimo gladko, ne preveč suho testo. Testo, lahko zamesimo tudi ročno.
Testo zavijemo v streč folijo in ga damo za eno uro počivati v hladilnik, nato pa z pomočjo testomata oblikujemo piškote po svoji želji in jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pri tem upoštevamo navodila proizvajalca testomata.
Oblikovane piškote s pomočjo silikonskega čopiča premažemo z beljakom in potresemo z zdrobljenimi orehi ali pa obložimo s nezdrobljenimi jedrci oreha, kar vam je ljubše. Medtem, ko to delamo, segrejemo navadno pečico na 180 °C in piškote pečemo 10 do 12 minut.
Ko so piškoti pečeni, vzamemo pekač iz pečice ter počakamo par minut, da se malo ohladijo, nato pa jih ročno preložimo v posodo.
Peka piškotov je osebno zadovoljstvo, saj ponuja poseben užitek in z različnimi dodatki tradicionalnim receptom, odkrijemo zmerom nekaj novega. Lučka Glaser
Zraven domačih piškotov pa lahko ponudimo tudi domači sok:
- Jabolčni sok iz sokovnika
- Sok iz malin s stevio.
- Sok iz rdečega ribeza s stevijo.
- Sok iz kosmulje s stevio.
- Domač malinovec.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Ribezov sok iz sokovnika.
- Zamrznjen 100 % robidov sok.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- Breskov sok za ozimnico.