Krhki kokosovi piškoti (poljubčki)
Print Friendly, PDF & Email

Krhki kokosovi piškoti (poljubčki) so zelo enostavno in hitro pripravljeni. Vsega skupaj boste za pripravo (skupaj s peko) potrebovali pičlih 20 minut. Pa kar poglejmo.

Pripomočki za krhke kokosove piškote:

  • skleda za pripravo mase
  • manjša skodelica za mešanje suhih sestavin
  • kuhinjska tehtnica
  • kozica
  • štedilnik
  • pekač v velikosti pečice
  • papir za peko
  • pečica
  • silikonska lopatka (lahko tudi žlica ali kuhalnica)
  • električni mikser
  • žlica

Sestavine za krhke kokosove piškote

Za okoli 40 piškotov:

  • 120 g kokosove moke
  • 160 g gladke bele moke (tip 500)
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone (lahko tudi pecilni prašek)
  • ščepec soli
  • 60 g sladkorja (tisti, ki ste bolj sladkosnedi, ga lahko dodate več)
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 120 g masla
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • 1 jajce

Priprava krhkih kokosovih piškotov

Najprej v manjšo skodelico odmerimo moko, ji dodamo sodobikarbono in ščepec soli. Vse tri sestavine med seboj premešamo in pustimo ob strani. Maslo odmerimo in ga denemo v kozico ter ga na štedilniku stopimo. Pripravimo si tudi ostale sestavine: kokosovo moko, vaniljev sladkor in sladkor, jajce, vaniljev ekstrakt.

Vklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica).

Stopljeno maslo vlijemo v skledo, v kateri bomo popravili testo za piškote. Dodamo sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj na hitro združimo, premešamo s pomočjo mikserja. Nato dodamo še jajce in vaniljev ekstrakt. Vse sestavine penasto vmešamo – miksamo pri najvišji stopnji mikserja 1-2 minuti.

Sedaj počasi, med stalnim mešanjem (na najnižji stopnji) počasi in postopoma dodajamo moko s sodobikarbono in soljo. Dobimo gostejšo zmes, testo. Pazimo, da moko dobro vmešamo.

Nato dodamo še kokosovo moko, ki jo s pomočjo silikonske lopatke vmešamo v testo za krhke kokosove piškote (poljubčke).

Sedaj si pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Sedaj imamo dve možnosti oblikovanja kokosovih piškotov.

S čistimi rokami zajemamo maso za piškote in med dlanmi oblikujemo 1-2 cm velike kroglice (cca. 15-20 g), ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med posameznimi piškoti pustimo malo prostora.

Druga možnost pa je, da s pomočjo čajne žličke zajemamo maso in na pekaču oblikujemo kupčke. Tudi med kupčki pustimo nekaj prostora.

Meni osebno je ljubša možnost s kroglicami, katera pa je vam, se boste odločili sami. 😉

Oblikovane piškote pečemo v predhodno ogreti pečici (160 °C, ventilacija) približno 9-10 minut oz. tako dolgo, da so piškoti lepo pečeni in robovi postanejo zlato rjavi.

Pečene piškote pustimo na pekaču, da se ohladijo. Takoj, ko so pečeni, so na otip mehki, med ohlajanjem se bodo nekoliko strdili.

Ohlajene piškote lahko seveda takoj ponudimo. Ali pa jih shranimo v posodi, ki je primerna za shranjevanje piškotov in dobro tesni. Tako shranjeni piškoti bodo počakali tudi nekaj tednov.

Ljubitelje piškotov vabim, da poskusijo tudi:

Prijetno sladkanje želim!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor