Bikova pečenka z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Stegno mladega bikca se kar samo ponuja, da iz njega z malo truda pripravite odlično kosilo. Dodajte zelenjavo, začinite, premešajte, postavite v pečico in se med tem ko se kosilo pripravlja kar samo odpravite na sprehod. Ko boste lačni prišli domov vas bo pozdravil prijeten vonj slastne bikove pečenke z zelenjavo. Prehransko bogato jesensko kosilo s pestro paleto okusov vam ne bo vzelo veliko časa.

bikova-pecenka-z-zelenjavo-5

Bikova pečenka z zelenjavo – pripomočki:

  • deska
  • nož za čiščenje zelenjave
  • nož za rezanje
  • skleda za mešanje
  • steklen pekač s pokrovom premera cca 28 cm x 17 cm
  • servirna žlica in vilice

Bikova pečenka z zelenjavo – sestavine:

  • bikova-pecenka-z-zelenjavo-1500 g stegna mladega bika
  • 300 g očiščenega krompirja (3 – 4 večji krompirji)
  • 100 g manjših šalotk (2 – 3 šalotke)
  • 100 g paprike (2  manjši papriki)
  • 150 g jajčevca z lupino (približno polovica večjega jajčevca)
  • 150 – 200 g sveže očiščene rdeče pese (približno 1 srednje velika pesa)
  • 200 g mladih bučk z lupino (približno 1 srednje velika bučka)
  • 10 večjih kostanjev
  • mešanica domačih posušenih zelišč (rožmarin, origano, timijan)
  • posušena stebla zelišč za aromo
  • sol in poper po okusu
  • tri jušne žlice sezamovega olja
  • 0,5 dl vode
  • 2 večja zrna česna

Recept je primeren za 2 osebi. Čas priprave pol ure, čas peke v pokriti posodi 1,5 ure na 170 ° C.

Bikova pečenka z zelenjavo – priprava

10 večjih kostanjev olupite iz rjave kožice ter jih za par minut skuhajte v slani vodi a le toliko, da se olupi mehka kosmata kožica. V večji skledi za mešanje pripravite očiščeno in na večje kose narezano zelenjavo. Nasekljajte in strite 2 zrna česna, dodajte 500 g bikovega stegna, kostanje, 3 žlice sezamovega olja in začimbe ter vse sestavine dobro premešajte.

bikova-pecenka-z-zelenjavo-2

Dobro premešane sestavine položite v steklen pekač s pokrovom, ki ste mu na dno dodali nekaj posušenih vejic zelišč za aromo in prilijte še 0,5 dl vode. Pecite pokrito na 170° C uro in pol.

bikova-pecenka-z-zelenjavo-3

Ko se pečenka peče očistite solato (predlagam radič, rukolo in jesenski regrat) ter pripravite mizo. Ostalo bo dovolj časa tudi za sprehod pred kosilom. Bikovo pečenko narežite na 0,5 cm debele rezine in položite v pekač preko zelenjave. Po vrhu prelijte z nekaj žlicami soka, ki se je izcedil med peko. Z večjo servirno žlico in vilicami ponudite kar v pekaču, da bodo sestavine ostali tople.

bikova-pecenka-z-zelenjavo-4

Pameten nasvet
Krožnike lahko prej ogrejete v še topli pečici. Na jed si vsak jedec posebej lahko doda še nekaj kapljic oljčnega olja. Če skrbite za urejeno prebavo pred jedjo popijte tudi kozarec vode sobne temperature. Mrzla voda in hladna pijača med jedjo upočasnijo prebavo in razgradnjo maščob.

bikova-pecenka-z-zelenjavo-6

O sestavinah in prehranski vrednosti
Tako sestavljen obrok zaradi raznobarvne zelenjave vsebuje obilico mineralov, ki bodo pomagali k boljši prebavi, zadostno količino vlaknin za pomoč pri odvajanju in ravno prav beljakovin za regeneracijo telesnih beljakovin in obnovo tkiv po športni aktivnosti. Beljakovine, ki se niso prepekle na previsoki temperaturi so lažje prebavljive in telesa ne zakisajo tako kot tiste, ki so termično obdelane preveč (zažgane). Za sprotno čiščenje telesa pa je poskrbljeno tudi z regratovimi listi v solati. Slednji pomagajo uravnavati krvni sladkor in zaradi večje vsebnosti vlaknin znižajo tudi celokupni glikemični indeks obroka. Obrok je primeren za diabetike in vse, ki želite ohranjati zdravo telesno težo ali izgubiti kilograme.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Zase bi rekla, da jem počasi, okusno in z užitkom, ki zadovolji vse moje čute in tudi samo telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor