Bikova pečenka z zelenjavo
Stegno mladega bikca se kar samo ponuja, da iz njega z malo truda pripravite odlično kosilo. Dodajte zelenjavo, začinite, premešajte, postavite v pečico in se med tem ko se kosilo pripravlja kar samo odpravite na sprehod. Ko boste lačni prišli domov vas bo pozdravil prijeten vonj slastne bikove pečenke z zelenjavo. Prehransko bogato jesensko kosilo s pestro paleto okusov vam ne bo vzelo veliko časa.
Bikova pečenka z zelenjavo – pripomočki:
- deska
- nož za čiščenje zelenjave
- nož za rezanje
- skleda za mešanje
- steklen pekač s pokrovom premera cca 28 cm x 17 cm
- servirna žlica in vilice
Bikova pečenka z zelenjavo – sestavine:
500 g stegna mladega bika
- 300 g očiščenega krompirja (3 – 4 večji krompirji)
- 100 g manjših šalotk (2 – 3 šalotke)
- 100 g paprike (2 manjši papriki)
- 150 g jajčevca z lupino (približno polovica večjega jajčevca)
- 150 – 200 g sveže očiščene rdeče pese (približno 1 srednje velika pesa)
- 200 g mladih bučk z lupino (približno 1 srednje velika bučka)
- 10 večjih kostanjev
- mešanica domačih posušenih zelišč (rožmarin, origano, timijan)
- posušena stebla zelišč za aromo
- sol in poper po okusu
- tri jušne žlice sezamovega olja
- 0,5 dl vode
- 2 večja zrna česna
Recept je primeren za 2 osebi. Čas priprave pol ure, čas peke v pokriti posodi 1,5 ure na 170 ° C.
Bikova pečenka z zelenjavo – priprava
10 večjih kostanjev olupite iz rjave kožice ter jih za par minut skuhajte v slani vodi a le toliko, da se olupi mehka kosmata kožica. V večji skledi za mešanje pripravite očiščeno in na večje kose narezano zelenjavo. Nasekljajte in strite 2 zrna česna, dodajte 500 g bikovega stegna, kostanje, 3 žlice sezamovega olja in začimbe ter vse sestavine dobro premešajte.
Dobro premešane sestavine položite v steklen pekač s pokrovom, ki ste mu na dno dodali nekaj posušenih vejic zelišč za aromo in prilijte še 0,5 dl vode. Pecite pokrito na 170° C uro in pol.
Ko se pečenka peče očistite solato (predlagam radič, rukolo in jesenski regrat) ter pripravite mizo. Ostalo bo dovolj časa tudi za sprehod pred kosilom. Bikovo pečenko narežite na 0,5 cm debele rezine in položite v pekač preko zelenjave. Po vrhu prelijte z nekaj žlicami soka, ki se je izcedil med peko. Z večjo servirno žlico in vilicami ponudite kar v pekaču, da bodo sestavine ostali tople.