Sirova omaka s čičeriko
Print Friendly, PDF & Email

Sirova omaka s čičeriko je nastala slučajno, a mi je bila tako všeč, da sem jo pripravila še večkrat. Želela sem nekoliko bolj zdravo različico sirove omake in razmišljala sem, kaj lahko uporabim, da dosežem želeno: dober okus, kremast, svilnat občutek v ustih, ko jo jemo, dostopnost sestavin in enostavnost pri pripravi. Mislim, da s to omako lahko obkljukam vse kvadratke.

Pripomočki za sirovo omako s čičeriko:

 • palični mešalnik ali blender

Sestavine za sirovo omako s čičeriko:

Za dobre 4 dl omake:

 • 20 g masla
 • 15 g polnozrnate pirine moke
 • 10 g navadne bele pšenične moke tip 500
 • 4 dl ovsenega napitka (ali drugega rastlinskega napitka, lahko pa uporabimo tudi kravje mleko)
 • 60 g sira (uporabila sem domači staran sir, lahko pa uporabimo kateregakoli, npr. ementaler, masdamer, gavda, edamec … bolj kot ima sir izrazit okus, boljša bo omaka)
 • 10 g sveže naribanega parmezana
 • ščep(ec) soli (po okusu)
 • ščep origana
 • noževa konica kurkume
 • za ščepec sveže naribanega muškatnega oreščka
 • 140 g kuhane čičerike

Postopek za sirovo omako s čičeriko:

Sirovo omako s čičeriko začnemo pripravljati, kot bi kuhali bešamel. V kozico damo 20 g masla in jo pristavimo na štedilnik.

Ko se maslo stopi, vsujemo 15 g polnozrnate pirine in 10 g navadne bele pšenične moke.

Premešamo z metlico za ročno mešanje in kuhamo na nizki temperaturi 2 minuti. Nato postopno začnemo dolivati rastlinski napitek: vlijemo približno 0,5 dl, premešamo in kuhamo naprej na srednje visoki temperaturi. Ko se masa spet zgosti, ponovno dolijemo malo napitka in premešamo.

Ko dolijemo približno 3 dl, v sirovo omako s čičeriko dodamo ščep origana, 1 noževo konico kurkume in za ščepec sveže ribanega muškatnega oreščka. Premešamo. Kurkuma bo omako tudi lepo obarvala na rumeno.

Nato je čas, da naribamo izbrani sir in parmezan. Dodamo ju v kozico, premešamo in na nizki temperaturi kuhamo naprej, da se sir lepo stopi in omaka postane gostejša, kremnata.

Dolijemo še preostanek ovsenega napitka.

Na koncu dodamo še 140 g čičerike. Čičeriko splaknemo in vsujemo v omako.

S paličnim mešalnikom jo spasiramo, da omaka postane homogena. Po želji lahko pustimo, da je v omaki tudi kakšen večji košček čičerike, lahko pa jo zmešamo do gladkega. Po okusu še solimo in po potrebi oz. želji uravnavamo gostoto sirove omake s čičeriko tako, da dodamo še malo napitka, lahko pa tudi vode.

Sirova omaka s čičeriko je pripravljena.

Lahko jo uporabimo za preliv testenin, riža, poljubnih kaš ali pa jo postrežemo skupaj s/z:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor