Sirova omaka s čičeriko
Sirova omaka s čičeriko je nastala slučajno, a mi je bila tako všeč, da sem jo pripravila še večkrat. Želela sem nekoliko bolj zdravo različico sirove omake in razmišljala sem, kaj lahko uporabim, da dosežem želeno: dober okus, kremast, svilnat občutek v ustih, ko jo jemo, dostopnost sestavin in enostavnost pri pripravi. Mislim, da s to omako lahko obkljukam vse kvadratke.
Pripomočki za sirovo omako s čičeriko:
- palični mešalnik ali blender
Sestavine za sirovo omako s čičeriko:
Za dobre 4 dl omake:
- 20 g masla
- 15 g polnozrnate pirine moke
- 10 g navadne bele pšenične moke tip 500
- 4 dl ovsenega napitka (ali drugega rastlinskega napitka, lahko pa uporabimo tudi kravje mleko)
- 60 g sira (uporabila sem domači staran sir, lahko pa uporabimo kateregakoli, npr. ementaler, masdamer, gavda, edamec … bolj kot ima sir izrazit okus, boljša bo omaka)
- 10 g sveže naribanega parmezana
- ščep(ec) soli (po okusu)
- ščep origana
- noževa konica kurkume
- za ščepec sveže naribanega muškatnega oreščka
- 140 g kuhane čičerike
Postopek za sirovo omako s čičeriko:
Sirovo omako s čičeriko začnemo pripravljati, kot bi kuhali bešamel. V kozico damo 20 g masla in jo pristavimo na štedilnik.
Ko se maslo stopi, vsujemo 15 g polnozrnate pirine in 10 g navadne bele pšenične moke.
Premešamo z metlico za ročno mešanje in kuhamo na nizki temperaturi 2 minuti. Nato postopno začnemo dolivati rastlinski napitek: vlijemo približno 0,5 dl, premešamo in kuhamo naprej na srednje visoki temperaturi. Ko se masa spet zgosti, ponovno dolijemo malo napitka in premešamo.
Ko dolijemo približno 3 dl, v sirovo omako s čičeriko dodamo ščep origana, 1 noževo konico kurkume in za ščepec sveže ribanega muškatnega oreščka. Premešamo. Kurkuma bo omako tudi lepo obarvala na rumeno.
Nato je čas, da naribamo izbrani sir in parmezan. Dodamo ju v kozico, premešamo in na nizki temperaturi kuhamo naprej, da se sir lepo stopi in omaka postane gostejša, kremnata.
Dolijemo še preostanek ovsenega napitka.
Na koncu dodamo še 140 g čičerike. Čičeriko splaknemo in vsujemo v omako.
S paličnim mešalnikom jo spasiramo, da omaka postane homogena. Po želji lahko pustimo, da je v omaki tudi kakšen večji košček čičerike, lahko pa jo zmešamo do gladkega. Po okusu še solimo in po potrebi oz. želji uravnavamo gostoto sirove omake s čičeriko tako, da dodamo še malo napitka, lahko pa tudi vode.
Sirova omaka s čičeriko je pripravljena.
Lahko jo uporabimo za preliv testenin, riža, poljubnih kaš ali pa jo postrežemo skupaj s/z:
- polpeti iz brokolija in cvetače,
- narastkom iz stročjega fižola,
- rižem s porom in brokolijem,
- mesnim vencem s koruzo in fižolom po mehiško,
- mesnim vencem s čebulo in brokolijem,
- prosenimi polpeti s porom,
- pečene žepke z zelenjavo in sirom,
- slastne čebulne kruhke s skuto in zelišči,
- hrustljavo ocvrte šparglje,
- hokaido pleskavice,
- hrustljave mascarpone njoke z zelišči.
Dober tek!