Narastek iz stročjega fižola
Print Friendly, PDF & Email

Narastek iz stročjega fižola je v pečici pečena jed, ki jo lahko ponudimo kot glavno jed za kosilo ali večerjo, če imamo radi zelenjavne jedi, lahko pa je priloga različnim mesnim jedem, še posebej dobro se poda raznim mesnim jedem z omako. Ta narastek pripravimo hitro in enostavno, medtem ko se peče, pa že pospravimo kuhinjo ali skuhamo tisto, kar bomo postregli zraven. Je dobrega, nežnega okusa, ki ga okrepijo zelišča, sir pa jed lepo poveže in ji doda kremno teksturo.

Pripomočki za narastek iz stročjega fižola:

  • pekač velikosti 22 x 29 cm
  • deska
  • nož
  • posoda za kuhanje
  • skledica
  • žlica
  • ribežen
  • cedilo

Sestavine za narastek iz stročjega fižola:

Za pekač velikosti 22 x 29 cm:

  • 350 g stročjega fižola
  • 2 jajci
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g sira (ementaler, tilzit, masdamer …)
  • ščep origana
  • ščep timijana
  • ščep šetraja
  • par vejic svežega ali ščep suhega rožmarina
  • 1 žlička in 2 ščepca soli
  • pol žličke masla za namastitev pekača

Postopek za narastek iz stročjega fižola:

Za to jed najprej pripravimo stročji fižol. Ta korak nam bo vzel največ časa, od tu naprej pa bo delo potekalo hitreje. Stročji fižol najprej dobro operemo pod tekočo vodo. Pregledamo in odstranimo poškodovane, nagnite stroke ali jih obrežemo, odrežemo pa tudi konce strokov. Nato stroke narežemo na nekaj cm dolge kose.

V večjo posodo za kuhanje nalijemo vodo in jo postavimo na štedilnik. Solimo jo z žličko soli in ko voda zavre, vanjo vsujemo stročji fižol. Temperaturo tedaj znižamo in kuhamo približno 10 minut ali po potrebi dlje, skratka toliko, da se stročji fižol zmehča, kar preverimo z vilicami.

V skledici zmešamo 2 jajci, 100 g kisle smetane in zelišča. Ta pomanemo med prsti, da spustijo več arome. Če bomo uporabili svež rožmarin, ga splaknemo, osušimo in sesekljamo. Dodamo še 2 ščepca soli in premešamo.

Naribamo 100 g izbranega sira in ga dodamo k jajčni zmesi.

Ko je stročji fižol kuhan, vodo odlijemo. Stročjemu fižolu primešamo jajčno mešanico. Pekač namastimo s pol žličke masla in zmes razporedimo po njem.

Pekač z narastkom iz stročjega fižola postavimo v pečico, ki naj bo ogreta na 160 °C. Jed pečemo približno pol ure oz. dokler po vrhu ne nastane zlatorjava skorjica. Takrat narastek vzamemo iz pečice in ga postrežemo še vročega. Dober tek!

Odlični so tudi ti narastki:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor