Kostanjeva omaka za testenine
Kostanj ponavadi jemo kuhan ali pečen, vendar iz njega lahko pripravimo tudi odlične sladice ali slane jedi. Zelo enostavna in hitro pripravljena je tale nežna kostanjeva omaka za testenine. Pripravimo jo iz kuhanega kostanja in le še nekaj drugih sestavin, medtem ko se kuhajo testenine.
Pravzaprav je tole veganska omaka za testenine, po želji pa lahko vmešamo tudi malo parmezana, če nam je tako ljubše. V različici brez živil živalskega izvora lahko uporabimo tudi kvasne kosmiče. Zdaj pa k receptu in naj s krožnika zadiši po jeseni!
Pripomočki za kostanjevo omako za testenine
- ponev
- palični mešalnik
Sestavine za kostanjevo omako za testenine
Za 2 osebi:
- 130 g kuhanega in olupljenega kostanja
- 80 g čebule
- žlica olivnega olja (lahko nadomestimo z maslom)
- ščep soli
- 1 noževa konica muškatnega oreščka
- 1,5 dl rastlinske smetane (uporabila sem ovseno, lahko pa uporabimo tudi katero drugo smetano za kuhanje)
- 170 g testenin
Postopek za kostanjevo omako za testenine
V posodo nalijemo vodo, jo solimo in po navodilih na embalaži skuhamo izbrane testenine. V ponev vlijemo žlico olivnega olja. Ko se segreva, olupimo in sesekljamo 80 g čebule. Dodamo jo v ponev, da se popraži – po nekaj minutah dolijemo nekaj žlic vode in nekoliko znižamo temperaturo. Čebula naj lepo postekleni.
Od 130 g kuhanega in olupljenega kostanja prihranimo nekaj celih, lepih kostanjčkov za dekoracijo, ostale pa dodamo k čebuli.
Še nekaj minutk pražimo, potem pa dolijemo 1,5 dl smetane, solimo in dodamo še sveže nariban muškatni orešček.
Kostanjeva omaka za testenine je skoraj gotova – prelijemo jo v ožjo in višjo posodo, v kateri jo bomo lažje spasirali s paličnim mešalnikom. Po želji jo lahko spasiramo do gladkega ali pa pustimo, da posamezni koščki kostanja ostanejo malo večji in bomo med jedjo ugriznili vanje.
Testeninam odlijemo vodo in jih razdelimo na dva krožnika. Čeznje prelijemo kostanjevo omako in dodamo tiste kostanje, ki smo jih prihranili. Po želji dodamo cele ali pa jih nadrobimo.
Preprosto jesensko kosilo je pripravljeno. Dober tek!
Jeseni pripravite še te odlične jedi:
- Rižota z lisičkami.
- Umešana jajca z lisičkami in sirom.
- Bučna juha z lečo.
- Juha iz hokaido in maslene buče.
- Juha iz buč, bučk in jabolk.
- Bučni njoki v kremni žajbljevi omaki na dva načina.
- Kremna gobova juha.
- Testenine v kremni sirovi omaki z gobami.
- Dušeno sladko rdeče zelje z jabolki.
Če vas bolj mika, da bi iz kostanja pripravili kaj sladkega, pa obvezno pokukajte med recepte za sladice s kostanjem. 🙂