Kostanjeva omaka za testenine
Print Friendly, PDF & Email

Kostanj ponavadi jemo kuhan ali pečen, vendar iz njega lahko pripravimo tudi odlične sladice ali slane jedi. Zelo enostavna in hitro pripravljena je tale nežna kostanjeva omaka za testenine. Pripravimo jo iz kuhanega kostanja in le še nekaj drugih sestavin, medtem ko se kuhajo testenine.

Pravzaprav je tole veganska omaka za testenine, po želji pa lahko vmešamo tudi malo parmezana, če nam je tako ljubše. V različici brez živil živalskega izvora lahko uporabimo tudi kvasne kosmiče. Zdaj pa k receptu in naj s krožnika zadiši po jeseni!

Kostanjeva omaka za testenine

Pripomočki za kostanjevo omako za testenine

  • ponev
  • palični mešalnik

Sestavine za kostanjevo omako za testenine

Za 2 osebi:

  • 130 g kuhanega in olupljenega kostanja
  • 80 g čebule
  • žlica olivnega olja (lahko nadomestimo z maslom)
  • ščep soli
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • 1,5 dl rastlinske smetane (uporabila sem ovseno, lahko pa uporabimo tudi katero drugo smetano za kuhanje)
  • 170 g testenin

Postopek za kostanjevo omako za testenine

V posodo nalijemo vodo, jo solimo in po navodilih na embalaži skuhamo izbrane testenine. V ponev vlijemo žlico olivnega olja. Ko se segreva, olupimo in sesekljamo 80 g čebule. Dodamo jo v ponev, da se popraži – po nekaj minutah dolijemo nekaj žlic vode in nekoliko znižamo temperaturo. Čebula naj lepo postekleni.

Kostanjeva omaka za testenine

Od 130 g kuhanega in olupljenega kostanja prihranimo nekaj celih, lepih kostanjčkov za dekoracijo, ostale pa dodamo k čebuli.

Kostanjeva omaka za testenine

Še nekaj minutk pražimo, potem pa dolijemo 1,5 dl smetane, solimo in dodamo še sveže nariban muškatni orešček.

Kostanjeva omaka za testenine

Kostanjeva omaka za testenine je skoraj gotova – prelijemo jo v ožjo in višjo posodo, v kateri jo bomo lažje spasirali s paličnim mešalnikom. Po želji jo lahko spasiramo do gladkega ali pa pustimo, da posamezni koščki kostanja ostanejo malo večji in bomo med jedjo ugriznili vanje.

Kostanjeva omaka za testenine

Testeninam odlijemo vodo in jih razdelimo na dva krožnika. Čeznje prelijemo kostanjevo omako in dodamo tiste kostanje, ki smo jih prihranili. Po želji dodamo cele ali pa jih nadrobimo.

Kostanjeva omaka za testenine

Preprosto jesensko kosilo je pripravljeno. Dober tek!

Kostanjeva omaka za testenine

Jeseni pripravite še te odlične jedi:

Če vas bolj mika, da bi iz kostanja pripravili kaj sladkega, pa obvezno pokukajte med recepte za sladice s kostanjem. 🙂

Ocena:
Skupaj: 70 Povprečno: 3.1]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor