Rižota z lisičkami
Ko naberemo sveže gobe ali pa imamo shranjene zamrznjene, je rižota z lisičkami odlična izbira za vegetarijansko kosilo, ki se ga ne branijo niti mesojedci. Priprava rižote ni zahtevna, je pa pomembnih nekaj majhnih skrivnosti, da nastane res dobra, kremasta rižota, ki ni razkuhana.
Pripomočki za rižoto z lisičkami
- večja posoda
Sestavine za rižoto z lisičkami
Za 2 osebi:
- 1 žlička masla
- 60 g čebule
- 150 g očiščenih lisičk
- 160 g okroglozrnatega riža za rižote
- 2 ščepa soli
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- 1 dl belega vina
- 1 dl smetane za kuhanje (uporabila sem riževo smetano, lahko jo nadomestimo tudi z običajno)
- 30 g parmezana
- šopek svežega peteršilja ali žlička zamrznjenega sesekljanega
Postopek za rižoto z lisičkami
Preden začnemo pripravljati rižoto, moramo lisičke – če smo jih pravkar nabrali – najprej očistiti. Odstranimo delce zemlje, iglic in drugega, česar ne želimo na krožniku, pozorni pa smo tudi na morebitne obgrižene dele. Večje lisičke narežemo na manjše koščke. Če bomo uporabili zamrznjene gobe, jih ne odtalimo, ampak bomo v posodo dali še zamrznjene.
V večjo posodo damo žličko masla in medtem ko se počasi topi na zmerni temperaturi, olupimo in sesekljamo 60 g čebule, ki jo dodamo v posodo.
Ko se čebula praži, pazimo, da se ne prismodi in po potrebi dolijemo kakšno žlico vode. Potem dodamo lisičke – naravnost iz zamrzovalnika ali pa sveže, ki smo jih lepo očistili. Gobe 5 minut pražimo na zmerno visoki temperaturi.
Dodamo jim 2 ščepa soli, žličko domače začimbne mešanice in 1 dl belega vina. Še vedno na dokaj visoki temperaturi kuhamo, da vino izpari.
Na vrsti je riž, ki ga iz embalaže dodamo naravost v lonec in ga vmes ne splakujemo. Tako bo rižota postala kremasta. Tudi riž nekaj minut pražimo, da nekoliko postekleni.
Dolijemo 2 dl vode in premešamo. Nekaj minut kuhamo, da riž vodo popije.
Vsake toliko ponovno dolijemo 1 dl vode, skupno pa rižoti z lisičkami dodamo 5 dl. Vsakič, ko riž popije vodo in dodamo novo, rižoto premešamo in na zmerni temperaturi kuhamo naprej, da se riž mehča, a naj bo še vseeno kuhan na zob, torej v sredini še trd. Medtem naribamo 30 g parmezana in sesekljamo šopek peteršilja.
Ko je rižota že skoraj kuhana, torej je riž še malo trd v sredini, dodamo 1 dl smetane za kuhanje, 30 g parmezana in žličko sesekljanega peteršilja.
Premešamo in kuhamo še par minut, da riž vpije še smetano in je še vedno malenkost kuhan al dente (trd v notranjosti), potem pa je rižota z lisičkami pripravljena. Po želji jo posujemo s malo parmezana ali okrasimo s peteršiljem. Dober tek!
Iz lisičk pa lahko naredimo tudi nasitek zajtrk, večerjo ali pa ob skledi solate tudi povsem pošteno kosilo, če pripravimo umešana jajca z lisičkami in sirom.