Rižota z lisičkami
Print Friendly, PDF & Email

Ko naberemo sveže gobe ali pa imamo shranjene zamrznjene, je rižota z lisičkami odlična izbira za vegetarijansko kosilo, ki se ga ne branijo niti mesojedci. Priprava rižote ni zahtevna, je pa pomembnih nekaj majhnih skrivnosti, da nastane res dobra, kremasta rižota, ki ni razkuhana.

rižota z lisičkami

Pripomočki za rižoto z lisičkami

 • večja posoda

Sestavine za rižoto z lisičkami

Za 2 osebi:

 • 1 žlička masla
 • 60 g čebule
 • 150 g očiščenih lisičk
 • 160 g okroglozrnatega riža za rižote
 • 2 ščepa soli
 • 1 žlička domače začimbne mešanice
 • 1 dl belega vina
 • 1 dl smetane za kuhanje (uporabila sem riževo smetano, lahko jo nadomestimo tudi z običajno)
 • 30 g parmezana
 • šopek svežega peteršilja ali žlička zamrznjenega sesekljanega

Postopek za rižoto z lisičkami

Preden začnemo pripravljati rižoto, moramo lisičke – če smo jih pravkar nabrali – najprej očistiti. Odstranimo delce zemlje, iglic in drugega, česar ne želimo na krožniku, pozorni pa smo tudi na morebitne obgrižene dele. Večje lisičke narežemo na manjše koščke. Če bomo uporabili zamrznjene gobe, jih ne odtalimo, ampak bomo v posodo dali še zamrznjene.

V večjo posodo damo žličko masla in medtem ko se počasi topi na zmerni temperaturi, olupimo in sesekljamo 60 g čebule, ki jo dodamo v posodo.

rižota z lisičkami

Ko se čebula praži, pazimo, da se ne prismodi in po potrebi dolijemo kakšno žlico vode. Potem dodamo lisičke – naravnost iz zamrzovalnika ali pa sveže, ki smo jih lepo očistili. Gobe 5 minut pražimo na zmerno visoki temperaturi.

rižota z lisičkami

Dodamo jim 2 ščepa soli, žličko domače začimbne mešanice in 1 dl belega vina. Še vedno na dokaj visoki temperaturi kuhamo, da vino izpari.

rižota z lisičkami

Na vrsti je riž, ki ga iz embalaže dodamo naravost v lonec in ga vmes ne splakujemo. Tako bo rižota postala kremasta. Tudi riž nekaj minut pražimo, da nekoliko postekleni.

rižota z lisičkami

Dolijemo 2 dl vode in premešamo. Nekaj minut kuhamo, da riž vodo popije.

rižota z lisičkami

Vsake toliko ponovno dolijemo 1 dl vode, skupno pa rižoti z lisičkami dodamo 5 dl. Vsakič, ko riž popije vodo in dodamo novo, rižoto premešamo in na zmerni temperaturi kuhamo naprej, da se riž mehča, a naj bo še vseeno kuhan na zob, torej v sredini še trd. Medtem naribamo 30 g parmezana in sesekljamo šopek peteršilja.

rižota z lisičkami

Ko je rižota že skoraj kuhana, torej je riž še malo trd v sredini, dodamo 1 dl smetane za kuhanje, 30 g parmezana in žličko sesekljanega peteršilja.

rižota z lisičkami

Premešamo in kuhamo še par minut, da riž vpije še smetano in je še vedno malenkost kuhan al dente (trd v notranjosti), potem pa je rižota z lisičkami pripravljena. Po želji jo posujemo s malo parmezana ali okrasimo s peteršiljem. Dober tek!

rižota z lisičkami

Iz lisičk pa lahko naredimo tudi nasitek zajtrk, večerjo ali pa ob skledi solate tudi povsem pošteno kosilo, če pripravimo umešana jajca z lisičkami in sirom.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 3.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor