Testenine v kremni sirovi omaki z gobami
Print Friendly, PDF & Email

Testenine v kremni sirovi omaki z gobami so slastno, nasitno kosilo polnega okusa. Običajno jih pripravljam iz svežih jurčkov in lisičk, uporabim pa tudi zamrznjene gobe, tako da to kosilo skuham kadarkoli, ne glede na letni čas. To kosilo bo pripravljeno v dobre pol ure: medtem ko kuhamo testenine, popražimo čebulo in gobe, nato pa vse skupaj s sirom povežemo v kremno omako, ki bo prav zaradi tega dobila sladkast priokus.

Pripomočki za testenine v kremni sirovi omaki z gobami:

  • posoda za kuhanje testenin
  • posoda ali višja ponev s pokrovko za kuhanje omake
  • tehtnica
  • ribežen
  • deska
  • nož
  • stirač za česen
  • kuhalnica
  • merilni kozarec
  • cedilo za testenine

Sestavine za testenine v kremni sirovi omaki z gobami (za 2 osebi):

  • 2 žlici olja ali kokosove maščobe
  • 1 srednje velika čebula (približno 80 g)
  • 2 stroka česna
  • 180 g gob (običajno uporabim jurčke, včasih dodam še kaj lisičk)
  • 1 dl mleka
  • 60 g sira (običajno uporabim ementaler)
  • 2 žlici parmezana (najboljši je sveže nariban)
  • ščep soli
  • šopek svežega peteršilja (če nimamo svežega, lahko uporabimo tudi suhega)
  • 200 g testenin (najraje uporabim široke rezance ali polžke, odlične pa bodo katerekoli, ki so nam najbolj všeč)
  • 1 žlička soli za kuhanje testenin

Postopek za testenine v kremni sirovi omaki z gobami:

Testenine v kremni sirovi omaki z gobami pripravimo tako, da najprej začnemo pripravljati omako, medtem pa bomo dali kuhat še testenine, da bodo te že kuhane, ko bo kuhana tudi omaka. Torej, najprej v posodo, v kateri bomo kuhali omako, damo 2 žlici izbrane maščobe – olja ali kokosove masti. Srednje veliko čebulo olupimo in sesekljamo ter jo prepražimo na vroči maščobi. Temperaturo nastavimo na srednje močno in posodo oziroma ponev pokrijemo s pokrovko, da se čebula bolj duši kot praži. Večkrat preverimo, da se ne žge in po potrebi dolijemo kakšno žlico vode.

Medtem ko se čebula duši, stremo dva stroka česna in ju dodamo k čebuli. Lotimo se tudi gob: te najprej očistimo tako, da jim odrežemo spodnji del beta (kjer se običajno drži še nekaj zemlje ali iglic) in dele, ki so jih načele gozdne živalice. 🙂 Potem gobe očistimo pod tekočo vodo in jih narežemo na tanke rezine. Te dodamo k čebuli in česnu in jih pokrite dušimo 10 minut. Rahlo jih solimo s ščepom soli, saj je slan tudi sir in bomo omako raje kasneje dosolili, če se nam bo zdela premalo slana. Tudi če uporabljamo zamrznjene gobe, jih preprosto dodamo k čebuli, kjer se bodo med dušenjem odtalile. V tem primeru jih dušimo približno 5 minut dlje.

Zdaj damo v drugo posodo kuhat testenine. Ta mora biti dovolj velika, da bomo v njej lahko skuhali 200 g izbranih testenin. V posodo nalijemo vodo, dodamo 1 žličko soli in vse skupaj postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, vanjo vsujemo testenine in jih kuhamo tako dolgo, kot piše na embalaži, običajno okoli 8 minut. Potem poskusimo, ali so dovolj kuhane in jim s pomočjo cedila odlijemo vodo.

Dokončati moramo še kremno sirovo omako z gobami. H gobam vlijemo 0,5 dl mleka in dodamo 60 g naribanega sira ter 2 žlici sveže naribanega parmezana. Vse skupaj mešamo, dokler se sir ne stopi in omaka postane gostejša, svetlejša, kremnata. Ob segrevanju se vedno bolj gosti, zato postopno prilivamo še preostanek mleka (lahko tudi kakšno žlico več ali manj, pač glede na to, kako gosto omako želimo ;)).

Na koncu dodamo še šopek svežega sesekljanega peteršilja. Če nimamo svežega, uporabimo ščep posušenega.

Poskusimo omako in jo po potrebi solimo. Ko smo zadovoljni s to kulinarično poslastico, jo prelijemo čez testenine in takoj postrežemo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor