Dušeno sladko rdeče zelje z jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Dušeno sladko rdeče zelje jem šele zadnjih nekaj let – ja, včasih marsičesa nisem želela jesti, čeprav so mi starši govorili, da bi bilo zame zdravo. Poznano, kajne? 🙂 No, odkar sem enkrat kot “velika punca” jedla tako zelje pri prijateljici, ga kuham tudi sama, saj mi je bilo res zelo všeč.

Poleg čudovite vijolične barve, ki tako lepo paše h krompirju, obožujem okus! Rada imam sladko in za moj okus je dušeno rdeče zelje z jabolki sladko ravno prav, da v kombinaciji z drugo slano prilogo tvori tako harmonijo, da kar predem zraven. Sladko zelje pripravljam z jabolki in še nekaj drugimi sestavinami, ki mu dajo zame popoln okus.

Priprava te priloge je enostavna, vzeti pa si moramo nekaj časa, da se zelje dobro skuha in zmehča. Če se nam mudi in imamo lonec na pritisk, lahko uporabimo tudi tega.

dušeno sladko rdeče zelje z jabolki

Pripomočki za dušeno sladko rdeče zelje z jabolki:

 • posoda s pokrovko, lahko pa tudi lonec na pritisk

Sestavine za dušeno sladko rdeče zelje z jabolki:

Za 4 osebe:

 • 1 kg svežega rdečega zelja
 • 2 žlici masla (okoli 10 g)
 • 1 žlička soli
 • 1/2 žličke domače začimbne mešanice
 • 1 zvrhana žlica mehke bele pšenične moke (20-25 g)
 • 300 g jabolk
 • za 2 noževi konici muškatnega oreščka
 • za 2 noževi konici cimeta
 • 1 žlica jabolčnega kisa
 • 2 žlici javorjevega sirupa (lahko nadomestimo z žličko sladkorja ali medu)
 • 2 žlici medu (uporabila sem akacijevega, v redu bo tudi cvetlični)
 • 2,5 dl vode

Postopek za dušeno sladko rdeče zelje z jabolki:

Dušeno sladko rdeče zelje z jabolki mora biti prijetno mehko in že nekoliko podobno omaki, zato pa se mora kar dolgo dušiti. Tako najprej narežemo 1 kg svežega rdečega zelja. Odstranimo morebitne zgornje poškodovane liste, zelje speremo pod tekočo vodo in ga razpolovimo. Potem z nožem režemo tanke rezine, ki se bodo razslojile na vijolične nitke. Osrednji trši beli del zeljne glave zavržemo.

dušeno sladko rdeče zelje z jabolki

V večjo posodo damo za 2 žlici masla in ga stopimo. Nato v posodo dodamo narezano rdeče zelje. Prilijemo 1 dl vode in posolimo z 1 žličko soli. Premešamo in pokrijemo s pokrovko ter 30 minut dušimo na srednje nizki temperaturi. Če se nam mudi, lahko uporabimo lonec na pritisk in zelju že takoj dodamo naribano jabolko ter ga kuhamo 15 minut. Potem nadaljujemo z dodajanjem sestavin in še malo pokuhamo v odkritem loncu, kar je podrobneje opisano v nadaljevanju.

dušeno sladko rdeče zelje z jabolki

Po 30 minutah dušenja zelju dodamo jabolko. Tega olupimo in naribamo na večje koščke, lahko ga tudi na drobno narežemo z nožem. Ponovno premešamo in dolijemo še 1 dl vode. Spet pokrijemo s pokrovko in dušimo še pol ure. Med dušenjem večkrat premešamo.

dušeno sladko rdeče zelje z jabolki

V skledico damo 1 žlico moke in ji dodamo 0,5 dl hladne vode. Dobro premešamo, da se grudice razpustijo in dobimo gladko maso.

dušeno sladko rdeče zelje z jabolki

Vlijemo jo k rdečemu zelju z jabolki, dodamo pa še za 2 noževi konici muškatnega oreščka (najbolje je, da je sveže nariban), za 2 noževi konici cimeta, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 žlici javorjevega sirupa (če ga nimamo, ga lahko nadomestimo z medom ali sladkorjem), dodamo pa tudi 2 žlici medu. Vse dobro premešamo. Kuhamo še 5-10 minut.

dušeno sladko rdeče zelje z jabolki

Dušeno sladko rdeče zelje z jabolki je pripravljeno, da uživamo v njegovem slastnem okusu in lepi barvi. Serviramo ga v skledici, zraven pa se zelo poda pire ali pražen krompir ter meso po želji ali pa zelenjavni polpeti. Če vsega zelja ne bomo pojedli, ga lahko tudi zamrznemo. Dober tek!

dušeno sladko rdeče zelje z jabolki

Nekaj idej za krompirjeve priloge, ki jih lahko ponudimo poleg dušenega sladkega rdečega zelja z jabolki:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor