Bučkin zavitek s skuto
Bučkin zavitek s skuto je hitro pripravljena jed, ki v teh poletnih mesecih nadomešča klasičen jabolčni zavitek. Bučke nimajo izrazitega okusa, zato so zelo primerne za uporabo tudi v sladkih jedeh, kot je ta. Z malo cimeta nam bo prijetno zadišal na kakšen bolj deževen in hladnejši poletni dan.
Bučkin zavitek s skuto – pripomočki:
- ribežen
- skleda
- žlica
- pekač (uporabila sem okrogel pekač s premerom 23 cm)
- nož
- kuhinjska krpa
- kos aluminijaste folije
Bučkin zavitek s skuto – sestavine:
- 300 g vlečenega testa
- 250 g skute
- 1 srednje velika bučka
- 3 žlice sladkorja
- pol žličke cimeta
- ščepec soli
- 1 jajce
- olje za pekač
- par žličk kisle smetane in sladkorja za povrh
Bučkin zavitek s skuto – postopek:
Bučkin zavitek s skuto pripravimo tako, da najprej v skledo z ribežnom naribamo olupljeno in oprano bučko. Sama sem jo naribala na debelejše trakce, če želite manj izrazito teksturo, pa lahko uporabite bolj fin ribežen. Tako boste dobili bolj kašasto zmes. Naribano bučko ožamemo, potem pa ji dodamo sladkor, sol in cimet.
Naribani bučki in začimbam dodamo še skuto in celo razžvkljano jajce. Vse skupaj dobro premešamo z žlico.
Bučkin zavitek s skuto potrebuje še osnovo – to je vlečeno testo. Na pult si pogrnemo kuhinjsko krpo in nanjo razprostremo liste testa. Na zgornjega nadevamo nekaj žlic nadeva iz bučk in skute in ga enakomerno razmažemo po površini. Na vsak list nadevajmo toliko nadeva, da ga bo na vsaki poli testa približno enako.
Nato list testa zvijemo in položimo v naoljen pekač. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega nadeva in vseh listov vlečenega testa. V pekaču zvitke zlagamo v krogu, da nastane spiralna oblika. Po vrhu testo namažemo z nekaj žličkami kisle smetane in po želji posujemo z žlico sladkorja.
Bučkin zavitek s skuto le še spečemo. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo, ga položimo v pečico, ogreto na 160 °C in pečemo približno pol ure, nato pa folijo odstranimo in pečemo še približno 15 minut, da se še po vrhu zlato zapeče.
Dober tek!