Sladek bučkin zavitek iz le 4 sestavin
Print Friendly, PDF & Email

Bučke so tako univerzalna zelenjava, da jih lahko pripravimo v slanih in sladkih jedeh. Njihov nežni okus enostavno obogatimo z začimbami ali zelišči ter dodatkom drugih živil, ki jih povežejo v okusne jedi. Ena izmed sladkih jedi je sladek bučkin zavitek, za katerega potrebujemo le 4 sestavine: vlečeno testo, bučke, sladkor in cimet. Zavitek spominja na jabolčnega, je res preprost za pripravo, poleg tega pa je pripravljen tudi precej hitreje kot jabolčni, saj bučko olupimo hitreje. 🙂

Pripomočki za sladek bučkin zavitek:

  • skleda ali večja posoda
  • ribežen
  • tehtnica
  • pekač (moj je velikosti 25 x 35 cm)

Sestavine za sladek bučkin zavitek:

  • 500 g vlečenega testa
  • 1600 g naribane bučke
  • 150 g sladkorja (oz. po okusu več ali manj)
  • 1 žlica mletega cimeta
  • 1/4 žličke soli, ki poudari okus, po želji pa jo lahko tudi izpustimo
  • maščoba za pekač

Postopek za sladek bučkin zavitek:

Za sladek bučkin zavitek si najprej pripravimo nadev – s testom namreč nimamo dela, razen če ne uporabljamo kupljenega, že pripravljenega testa. Za nadev potrebujemo 1600 g naribane bučke. Najprej torej olupimo bučko, ji odstranimo semena in jo naribamo v večjo skledo oz. posodo, v kateri bomo pripravljali nadev.

Naribanim bučkam dodamo 150 g sladkorja (sama uporabljam kokosov in navadni sladkor, približno 100 g kokosovega in preostanek navadnega belega sladkorja, lahko pa uporabimo poljuben sladkor, prilagajamo pa tudi količino glede na okus tistih, ki bodo zavitek jedli). Dodamo tudi 1 žlico mletega cimeta in vse dobro premešamo. Bučke bodo spustile vodo – sama se ne obremenjujem in pri zajemanju nadeva iz posode pač malo pazim, da je ne zajamem preveč, nekaj pa vseeno jo, saj želim, da je zavitek bolj sočen kot suh. Vse tekočine, ki je bučke spustijo, ne dam v zavitek, ker bi je bilo preveč. Če imamo raje manj sočen zavitek, lahko bučke ožamemo še preden jim dodamo sladkor in cimet.

Nadev zdaj razporedimo po vlečenem testu. Za vsak zvitek nadevanega testa uporabim po 2 plasti testa, saj bi se ena prehitro napojila in strgala med zvijanjem. Na pult pogrnem kuhinjsko krpo, nanjo dam po 2 plasti vlečenega testa in čez enakomerno nadevam nadev iz bučk s sladkorjem in cimetom.

Na daljših robovih testo zapognem in začnem zvijati testo, da nastane lep zvitek. Položim ga v rahlo naoljen pekač. Postopek ponavljam, dokler ne porabim sestavin. Za vsak zvitek porabim približno 2 polni jušni žlici nadeva. Če mi na koncu slučajno ostane samo ena plast testa, jo prepognem na pol, da dobim 2 plasti in pač nadevam manjši kos testa.

Zvitke zložim v pekač, ki ga potisnem v na 165 °C ogreto pečico. Sladek bučkin zavitek pečem približno 1 uro, vendar že po 50 minutah peke preverim, koliko je pečeno in od tu naprej spremljam, kakšne barve je. Ko je lepo enakomerno zlatorjavo zapečen, ga dam iz pečice na pult, kjer ga pustim, da se ohladi. Ker je bil nadev bolj moker, je tudi zavitek v sredini nekoliko lepljiv.

Sladek bučkin zavitek je odličen kot prigrizek za na pot, malica ali sladica. Sama ga zelo rada postrežem poleg juhe, npr.:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor