Večnamensko kvašeno testo
Print Friendly, PDF & Email

Večnamensko kvašeno testo je hitro pripravljeno in primerno, da iz njih naredimo mehke, dišeče in okusne žemljice, pa rogljičke z nadevom ali brez, ter v testo zavite hrenovke in tudi šunko v testu, pa kvašen zavitek z različnimi nadevi, pico … in karkoli drugega si zaželimo, pa za to potrebujemo kvašeno testo.

Tako pripravljeno testo imamo lahko shranjeno v hladilniku tudi do 10 dni in ga uporabimo po želji in potrebi, da imamo dnevno sveže pekovsko pecivo.

Pripomočki za pripravo večnamenskega kvašenega testa

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo večnamenskega kvašenega testa

Za 2650 g testa:

  • 1500 g pšenične moke tip 500
  • 7 g suhega kvasa (1 zavojček)
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 100 ml olja po želji
  • 2 x 180 g jogurta z 1,3 mm
  • 3 jajca
  • 500 ml mleka
  • 30 g morske soli
  • 30 g sladkorja

Priprava večnamenskega kvašenega testa

Za kvašeno testo si je najbolje najprej pripraviti vse sestavine, ki jih bomo uporabili, da ne bomo izgubljali časa med samim postopkom priprave. Tako odtehtamo 1500 g moke, odmerimo 500 ml mleka, ki ga segrejemo na okoli 30 °C ter si pripravimo še ostale sestavine: 3 cela jajca, 30 g soli in sladkorja, dva 180 g čvrsta jogurta, 100 ml olja, zavojček pecilnega praška in suhega kvasa.

Odtehtano moko presejemo, da se moka zrahlja in je bolj zračna in se zdrobijo morebitne grudice. Presejani moki dodamo sol in premešamo, da se sol porazdeli med moko. V sredini moke naredimo vdolbino in vanjo vbijemo jajca, dodamo jogurt, pecilni prašek, suhi kvas, sladkor, mleko in olje.

Vse sestavine mešamo s kuhalnico, da postane testo gosto in se sestavine dobro umešajo.  Kuhalnico odstranimo in sedaj testo z roko dobro zgnetemo, da postane gladko in svetlo.

Tako pripravljeno testo pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati 1 uro, če ga bomo uporabili takoj.

Če pa smo pripravili testo vnaprej, za naslednje dni, ga pokrijemo s pokrovom in postavimo v hladilnik, kjer bo počasi vzhajal  in ga bomo uporabljali količinsko po lastni želji.

Vsakič, ko iz hladilnika odvzamemo želeno količino večnamenskega kvašenega testa za pekovske izdelke, odvzeto testo pregnetemo na površini, ki smo jo rahlo potresli z moko in naredimo hlebčke tako velike, kot jih bomo potrebovali glede na namen uporabe testa. Pregneteno testo pustimo pokritega s kuhinjskim prtičkom na sobni temperaturi vzhajati 30 minut. Nato ga razvaljamo in nadevamo po naših željah. Nadevano in oblikovano pekovsko pecivo naložimo v  pekač in ponovno pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj 30 minut preden ga damo v pečico.


Tako rahlo večnamensko kvašeno testo lahko uporabimo za veliko različnih izdelkov, ki so vedno domači, dišeči, okusni, rahli … Lučka Glaser

V prihodnje vam bom pripravila različne ideje in recepte za izdelke iz večnamenskega kvašenega testa.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor