Kumare – zamrzovanje za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Kumare so odlična poletna zelenjava polna mineralov in vitaminov. Takrat, ko jih je na vrtu v izobilju, pogosto celo preveč, da bi jih porabili sproti, jih shranite za zimske pojedine. Zamrzovanje kumar je enostavno, lahko jih pripravite sproti, kozarec po kozarec, takrat, ko vam kumare ostajajo. Pomembno pa je tudi to, da z zamrzovanjem ohranite bogato hranilno vrednost kumar. Vse tiste dni v letu, ko druge zelenjave ni v izobilju vam bodo pomagale očistiti telo.

Kumare – zamrzovanje za ozimnico – pripomočki:

  • lupilec
  • ostro strgalo ali ribež
  • posoda za ribanje
  • posodice s pokrovčkom za shranjevanje (zamrzovanje)

Kumare – zamrzovanje za ozimnico – sestavine:

  • kumare, ki so prerasle velikost za vlaganje ali solato

Če imate kumar res v izobilju in ne veste kam bi z njimi lahko zamrznete tudi zelo mlade. V tem primeru jih naribajte kar z lupino, njihova hranilna vrednost bo še bogatejša.

Kumare – zamrzovanje za ozimnico – postopek priprave

Kumare, ki jih imate na voljo operite in nekoliko osušite. Večje in prerasle olupite in odstranite prevelika semena. Mlade lahko naribate kar z lupino in semeni. Po želji jih naribajte na večje ali manjše trakce (sama imam raje manjše).

Tako pripravljene kumare nadevajte v 400 g plastične posodice, ki vam ostajajo od skute (ali podobno). Vode, ki so jo spustile kumare nikar ne zavrzite saj le ta vsebuje največji mineralni zaklad.

Naribane kumare enakomerno in rahlo potlačimo v posodico tako da do roba ostane še nekaj milimetrov.

Zapremo ter na pokrovček napišemo datum shranka. 

Preostale dni v letu, ko sveže kumare niso več na voljo boste takšen prehransko bogat shranek lahko uporabili za odlično in enostavno juho iz kumaric. Hladno ali toplo, kumarično omako, z grškim jogurtom, krompirjem ali še kako drugače . . . 

O sestavinah in prehranski vrednosti
Narava nam ponuja neskončno število zdravih sestavin a kaj ko jih s pripravo pogosto uničimo. Tako je tudi s kumarami – najboljše so presne ali pripravljene z zelo malo kuhanja na nizki temperaturi in brez odvečnih dodatkov. Ravno zato je tudi hramba z zamrzovanjem najboljša saj ohranja vse sestavine. Kumare izvirajo iz Indije in so sorodnice buč, vsebujejo kar 97 odstotkov vode v kateri so bogato raztopljeni minerali, ki imajo na naše telo blagodejen bazičen učinek (kalij, kalcij in magnezij). Velika vsebnost mikroelementa selena preprečuje nastajanje rakavih sprememb. Razmeroma veliko je tudi silicija kateremu pravijo tudi lepotni mineral saj ohranja lepe lase, kožo in nohte ter pospešuje čiščenje telesa. Kumare v manjših količinah vsebujejo vitamine A, B, C, D, in E,, največ jih je v lupini zato je pri mladih kumarah nikar ne lupite (tako boste ohranili tudi prehranske vlaknine). V lupini so tudi snovi, ki znižujejo holesterol. Zaradi velike vsebnosti bazičnih elementov imajo kumare tudi veliko čistilno moč, pospešujejo izločanje vode in sečne kisline. Izboljšujejo prebavo in blagodejno vplivajo na jetra in žolčnik. Primerne so tudi za diabetike saj pomagajo uravnavati krvni sladkor in s tem razbremenijo žlezo slinavko. Še enkrat velja poudariti, da zamrznjeni shranki ne uničijo bogate sestave živil.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor