Kumare – zamrzovanje za ozimnico
Kumare so odlična poletna zelenjava polna mineralov in vitaminov. Takrat, ko jih je na vrtu v izobilju, pogosto celo preveč, da bi jih porabili sproti, jih shranite za zimske pojedine. Zamrzovanje kumar je enostavno, lahko jih pripravite sproti, kozarec po kozarec, takrat, ko vam kumare ostajajo. Pomembno pa je tudi to, da z zamrzovanjem ohranite bogato hranilno vrednost kumar. Vse tiste dni v letu, ko druge zelenjave ni v izobilju vam bodo pomagale očistiti telo.
Kumare – zamrzovanje za ozimnico – pripomočki:
- lupilec
- ostro strgalo ali ribež
- posoda za ribanje
- posodice s pokrovčkom za shranjevanje (zamrzovanje)
Kumare – zamrzovanje za ozimnico – sestavine:
- kumare, ki so prerasle velikost za vlaganje ali solato
Če imate kumar res v izobilju in ne veste kam bi z njimi lahko zamrznete tudi zelo mlade. V tem primeru jih naribajte kar z lupino, njihova hranilna vrednost bo še bogatejša.
Kumare – zamrzovanje za ozimnico – postopek priprave
Kumare, ki jih imate na voljo operite in nekoliko osušite. Večje in prerasle olupite in odstranite prevelika semena. Mlade lahko naribate kar z lupino in semeni. Po želji jih naribajte na večje ali manjše trakce (sama imam raje manjše).
Tako pripravljene kumare nadevajte v 400 g plastične posodice, ki vam ostajajo od skute (ali podobno). Vode, ki so jo spustile kumare nikar ne zavrzite saj le ta vsebuje največji mineralni zaklad.
Naribane kumare enakomerno in rahlo potlačimo v posodico tako da do roba ostane še nekaj milimetrov.
Zapremo ter na pokrovček napišemo datum shranka.
Preostale dni v letu, ko sveže kumare niso več na voljo boste takšen prehransko bogat shranek lahko uporabili za odlično in enostavno juho iz kumaric. Hladno ali toplo, kumarično omako, z grškim jogurtom, krompirjem ali še kako drugače . . .