Kaneloni iz pečice
Kaneloni, katere namesto, da bi jih ocvrli v olju, spečemo v pečici, imajo hrustljavo skorjico, v notranjosti pa so rahli. Postrežemo vroče, a tudi hladni so super, lahko jih celo vzamemo s seboj za malico.
Kanelone lahko pripravimo tudi dan poprej in jih na dan, ko jih potrebujemo, samo še zapečemo v pečici za hitro kosilo. Za nadev poleg seveda šunke, lahko porabimo tudi sir, ki je že dlje časa odprt, saj ga s toplotno obdelavo osvežimo. Seveda pa so kaneloni tudi priročen način, kako porabiti palačinke, ki smo jih morebiti spekli preveč in so ostale. Vsekakor pa poleg ponudimo različne sezonske solate.
Kaneloni iz pečice – pripomočki
- pekač iz pečice
Kaneloni iz pečice – sestavine
Za 15 palačink:
- 120 ml mleka
- 120 ml mineralne vode z mehurčki
- 270 ml vode
- 230 g gladke moke
- 5-7 g soli
- 2 jajci
- olje za peko
Za nadev:
- 200 g mileram smetane z 18 % m. m.
- 200 g šunke za pico
- 110 g sira (edamec, mocarela …)
Za panado:
- 6 žlic pšenične moke tip 500 ali moke po želji
- 6 žlic belih drobtin
- 3 jajca
- 60 g masla
Količine zadostujejo za 4-5 obrokov.
Kaneloni iz pečice – postopek
Najprej spečemo palačinke, za kar seveda pripravimo maso iz vseh sestavin za palačinke, ki jih enostavno odmerimo v posodo in stepemo v gladko maso brez grudic. Ponev segrejemo in nanjo kanemo malo olja, na segreto ponev vlijemo nekaj mase, ki jo porazdelimo po ponvi in počakamo, da se speče na eni strani ter nato palačinko obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene palačinke odlagamo na krožnik. Za podrobnejša navodila si lahko preberete tudi: rahle palačinke.
Po tem, ko imamo palačinke pripravljene, šunko narežemo na tanke rezine, ki jih narežemo na cca. 1 cm velike koščke, enako storimo tudi z rezinami sira. Oboje damo v posodo in dodamo še mileram in dobro premešamo.
Palačinko položimo na krožnik in na sredini naložimo žlico nadeva.Palačinko iz obeh strani prepognemo do sredine nadeva, nato iz nadevane strani pričnemo zavijati proti nasprotnemu delu palačinke. Ko je palačinka zavita, si lahko pomagamo z zobotrebcem, katerega zapičimo v zavito palačinko, ki bo tako ostala lepo zavita in se ne bo odvijala.
Po tem, ko smo zavili vse palačinke, si pripravimo tri posodice: v eno natresemo moko, v drugi razžvrkljamo jajca in v tretjo nasujemo drobtine ter kanelone najprej povaljamo v moki, odstranimo zobotrebce in rob oziroma konec zavite palačinke pomočimo v jajce in tako zalepimo kanelon, ki ga nato celega in iz vseh strani pomočimo v jajce.Nato jih iz vseh strani povaljamo še v drobtinah.
Na pekač položimo peki papir in nanj naložimo kanelone tako, da se med seboj ne dotikajo, nanje naložimo majhne rezine masla za boljši okus.
Vključimo navadno pečico, da se segreje na 200 °C, pekač s kaneloni vstavimo na srednje vodilo v pečici, da se bo enakomerno peklo iz vseh strani. Tako jih pečemo 20 minut, da postanejo zlato zapečeni.Ponudimo z raznimi prilogami, zraven lahko ponudimo tudi pire krompir, pečen krompir, pražen krompir …
Kaneloni pečeni v pečici so manj mastni kakor ocvrti in nam vedno polepšajo dan in napolnijo lačne želodčke. Lučka Glaser
Jaz zraven vedno ponudim sezonsko solato
- Regrat v solati z jajcem.
- Regrat s tortelini, zabeljen z ocvirki.
- Zelje s krompirjem v solati.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Stročji fižol s smetano.
- Rdeča pesa vložena v kisu.