Goveji zrezki v naravni omaki
Goveji zrezki v naravni omaki so sočni in tako mehki, da se kar topijo v ustih. Rahlo popečeni in kuhani v kremni žametni omaki. Pri pripravi pa je pomembno tudi to, da izberemo pravi kos mesa, da so zrezki dovolj mehki, zato priporočam stegno mlade govedine.
Zrezki v naravni omaki so čudovita jed, ki jo doma večinoma pripravimo in jemo čez vikend, zraven pa smo največkrat ponudili, široke rezance, krompirjeve svaljke, riž in krompir pripravljen po različnih receptih, vsekakor pa zraven pripravimo še sezonsko solato.
Goveji zrezki v naravni omaki – pripomočki
- kladivo za meso
Goveji zrezki v naravni omaki – sestavine
Sestavine za 4 osebe:
- 500 g govejih zrezkov iz govejega stegna
- 100 g pšenične moke tip 500 ali moke po želji
- 60 g svinjske masti ali olja po želji
- 70 g čebule
- 20 g nasekljanega česna
- 30 g mokre jušne zelenjave ali 5 g suhe jušne zelenjave
- 1 liter goveje, kostne juhe ali vode
- 20 g gorčice
- morska sol po okusu
Goveji zrezki v naravni omaki – postopek
Goveje zrezke je najbolje kupiti že narezane, če so preveliki jih prerežemo na manjše zrezke in odstranimo kožico.
V slučaju, da sami režemo meso na zrezke, jih režemo vedno počez na mišična vlakna, ker so tako mehkejši.Zrezek damo na desko, ki smo jo položili na kuhinjsko krpo, da je deska bolj stabilna, pokrijemo zrezek s pvc folijo in s kladivom za meso s srednje močno potolčemo, da se zrezki malo povečajo, potolčemo vse zrezke po obeh straneh.Čebulo nasekljamo in sesekljamo stroke česna, na krožnik si pripravimo moko, ter zrezke povaljamo v moki iz samo ene strani. V ponev damo maščobo, ki jo segrejemo in na njej najprej zapečemo zrezke z ne-pomokane strani, nato jih obrnemo in zapečemo še na strani, ki je povaljana v moki – na vsaki strani jih pečemo približno 3 minute. Zapečene zrezke polagamo na krožnik, postopek ponavljamo, dokler ne zapečemo vseh zrezkov. V isti ponvi, na maščobi, ki je ostala od pečenja zrezkov, na srednji temperaturi popražimo čebulo za 3-4 minute, da po robovih postane rahlo lešnikove barve, nato dodamo še sesekljan česen, premešamo in na hitro, cca. 2 minuti prepražimo, da zadiši po česnu. Nato dodamo še mokro ali suho jušno zelenjavo, na koncu pa še moko, je ostala od zrezkov, vse skupaj pomešamo, da se tudi moka malo popraži (2 – 3 minute).Nato vsebino zalijemo s čisto govejo ali kostno juho, če pa te nimamo, lahko tudi z vodo in posolimo, občasno mešamo, da omaka lepo zavre, nato vanjo vrnemo popečene zrezke, ki jih počasi kuhamo na zmerni temperaturi, da postanejo mehki, čas je odvisen od starosti govedine, saj so lahko zrezki mehki v 20 minutah ali pa kuhamo tudi 60 minut.Gorčico dodamo 5 minut pred koncem kuhanja in jo umešamo v omako, da postane omaka bolj kremno žametna, preizkusimo, če je omaka dovolj slana, po potrebi jo dosolimo, premešamo in še malo pokuhamo.Goveje zrezke v naravni omaki ponudimo še vroče poleg poljubnih prilog (nekaj idej na koncu) in seveda sezonske solate.Goveji zrezki v naravni omaki, nam gredo v slast za kosilo ali malico. Lučka Glaser
Ideje, kaj ponuditi poleg:
- Domači jajčni rezanci.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Slastni vodni žličniki z drobtinami.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.
- Pražen krompir.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z blitvo.