Goveji zrezki v naravni omaki
Print Friendly, PDF & Email

Goveji zrezki v naravni omaki so sočni in tako mehki, da se kar topijo v ustih. Rahlo popečeni in kuhani v kremni žametni omaki. Pri pripravi pa je pomembno tudi to, da izberemo pravi kos mesa, da so zrezki dovolj mehki, zato priporočam stegno mlade govedine.

Zrezki v naravni omaki so čudovita jed, ki jo doma večinoma pripravimo in jemo čez vikend, zraven pa smo največkrat ponudili, široke rezance, krompirjeve svaljke, riž in krompir pripravljen po različnih receptih, vsekakor pa zraven pripravimo še sezonsko solato.Goveji zrezki v naravni omaki

Goveji zrezki v naravni omaki – pripomočki

  • kladivo za meso

Goveji zrezki v naravni omaki – sestavine

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g  govejih zrezkov iz govejega stegna
  • 100 g pšenične moke tip 500 ali moke po želji
  • 60 g svinjske masti ali olja po želji
  • 70 g čebule
  • 20 g nasekljanega česna
  • 30 g mokre jušne zelenjave ali 5 g suhe jušne zelenjave
  • 1 liter goveje, kostne juhe ali vode
  • 20 g gorčice
  • morska sol po okusu

Goveji zrezki v naravni omaki – postopek

Goveje zrezke je najbolje kupiti že narezane, če so preveliki jih prerežemo  na manjše zrezke in odstranimo kožico.

V slučaju, da sami režemo meso na zrezke, jih režemo vedno počez na mišična vlakna, ker so tako mehkejši.Goveji zrezki v naravni omakiZrezek damo na desko, ki smo jo položili na kuhinjsko krpo, da je deska bolj stabilna, pokrijemo zrezek s pvc folijo in s kladivom za meso s srednje močno potolčemo, da se zrezki malo povečajo, potolčemo vse zrezke po obeh straneh.Goveji zrezki v naravni omakiČebulo nasekljamo in sesekljamo stroke česna, na krožnik si pripravimo moko, ter zrezke povaljamo v moki iz samo ene strani. Goveji zrezki v naravni omakiV ponev damo maščobo, ki jo segrejemo in na njej najprej zapečemo zrezke z ne-pomokane strani, nato jih obrnemo in zapečemo še na strani, ki je povaljana v moki – na vsaki strani jih pečemo približno 3 minute. Goveji zrezki v naravni omakiZapečene zrezke polagamo na krožnik, postopek ponavljamo, dokler ne zapečemo vseh zrezkov. V isti ponvi, na maščobi, ki je ostala od pečenja zrezkov, na srednji temperaturi popražimo čebulo za 3-4 minute, da po robovih postane rahlo lešnikove barve, nato dodamo še sesekljan česen, premešamo in na hitro, cca. 2 minuti prepražimo, da zadiši po česnu. Goveji zrezki v naravni omakiNato dodamo še mokro ali suho jušno zelenjavo, na koncu pa še moko, je ostala od zrezkov, vse skupaj pomešamo, da se tudi moka malo popraži (2 – 3 minute).Goveji zrezki v naravni omakiNato vsebino zalijemo s čisto govejo ali kostno juho, če pa te nimamo, lahko tudi z vodo in posolimo, občasno mešamo, da omaka lepo zavre, nato vanjo vrnemo popečene zrezke, ki jih počasi kuhamo na zmerni temperaturi, da postanejo mehki, čas je odvisen od starosti govedine, saj so lahko zrezki mehki v 20 minutah ali pa kuhamo tudi 60 minut.Goveji zrezki v naravni omakiGorčico dodamo 5 minut pred koncem kuhanja in jo umešamo v omako, da postane omaka bolj kremno žametna, preizkusimo, če je omaka dovolj slana, po potrebi jo dosolimo, premešamo in še malo pokuhamo.Goveji zrezki v naravni omakiGoveje zrezke v naravni omaki ponudimo še vroče poleg poljubnih prilog (nekaj idej na koncu) in seveda sezonske solate.Goveji zrezki v naravni omakiGoveji zrezki v naravni omaki, nam gredo v slast za kosilo ali malico. Lučka Glaser

Ideje, kaj ponuditi poleg:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor