Prosena kaša z zelenjavo in piščancem
Okusna jed, ki jo postrežemo toplo ali pa hladno ob sezonski solati. S kuhanjem se del vitaminov v zelenjavi uniči, zato vam priporočam, da zelenjavo kuhate na zob, da ni razkuhana.
Prosena kaša z zelenjavo in piščancem – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Prosena kaša z zelenjavo in piščancem – sestavine
Za 6 oseb:
- 600 g piščanca brez kosti in kože
- 15 g sesekljanega česna
- 350 g bučk ali buč (svežih ali zamrznjenih)
- 150 g rdečega korenčka
- 100 g sveže repe
- 300 g paprike (sveže ali zamrznjene)
- 150 ml paradižnikove mezge z origanom
- 150 g prosene kaše
- 1 žlica suhe ali mokre jušne zelenjave
- 1 žlička kurkume
- morska sol po okusu
- 2 žlici olivnega olja
- 500 ml vode
- poper po želji
Prosena kaša z zelenjavo in piščancem – postopek
Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kocke velike 1 centimeter, papriko pa na krajše rezance, pripravljeno zelenjavo odtehtamo, narežemo tudi piščančje meso na kocke velike centimetra, česen drobno sesekljamo, odtehtamo tudi proseno kašo in paradižnikovo mezgo.
V kozico damo olje in na njem popražimo piščančje meso s sesekljanim česnom, da se lepo popeče z vseh strani.
Mesu dodamo vso zelenjavo, solimo in dodamo jušno zelenjavo, vse skupaj med mešanjem pražimo cca. 3 – 4 minute.
Ko je zelenjava prepražena, dodamo proseno kašo, paradižnikovo mezgo ter kurkumo in vse skupaj dobro premešamo.
Zalijemo z vodo in ko zavre, med občasnim mešanjem kuhamo 10 minut. Ko prenehamo kuhati, odstavimo s štedilnika in pokrijemo s pokrovko in pustimo še 5 – 10 minut, da se vse skupaj zgosti.
Prosena kaša z zelenjavo in piščancem je skuhana in pripravljena, da jo postrežemo samostojno ob sezonski solati. Po želji lahko jed potresemo s poprom, ljubitelji pikantnih jedi pa tudi čilijem.
Okusen obrok z veliko zelenjave našemu telesu vedno prija. Lučka Glaser
Solate, ki jih lahko ponudimo poleg:
- Rdeč radič s fižolom,
- motovilec z jajcem,
- zelena solata z listi rdeče pese in korenčka,
- radič s polivko iz čemaža,
- kitajsko zelje s fižolom v solati,
- kumarice v solati s kislo smetano.