Črni kruh s kvasno solno emulzijo
Print Friendly, PDF & Email

Črni kruh s kvasno solno emulzijo, je novejši postopek za izdelavo mehkejšega kvašenega kruha.
Kvas s soljo in vodo zmešamo in pustimo preko noči v hladnem prostoru. Po tem postopku kvasovke odmrejo, encimi ostanejo aktivni in tako se moč vzhajanja ne zmanjša. Zmanjša pa se čas vzhajanja in kruh dobi enakomerno luknjičavost, bolj je rahel in dlje časa ostane svež.

Marsikoga kruh s kvasom napenja, s tako pripravljenem kruhom teh težav ne boste imeli in kruh nima okusa po kvasu. V začetku peke kruha s postopkom kvasne emulzije zgleda zapleteno, vendar, ko kruh spečemo nekajkrat, postane vse skupaj zabavno, kruhu pa lahko dodajamo nam ljube moke, zelišča, semena in oblikujemo kruh po želji v štruco, hlebec ali žemljice.

Pripomočki za pripravo črnega kruha s kvasno emulzijo:

  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • 500 ml kozarec za vlaganje s pokrovčkom
  • sito za moko
  • skleda
  • kuhalnica
  • žlica
  • pekač 40 x 27 cm
  • peki papir
  • silikonski čopič
  •  pečica
  • mrežni podstavek za ohlajanje kruha
  • 2 prtička iz blaga

Sestavine za pripravo črnega kruha s kvasno emulzijo

Za 1800 g črnega kruha:

  • 1 kocka svežega kvasa (42 g)
  • 20 g soli
  • 200 ml vode
  • 1 kg črne moke tip 1100
  • 100 ml olja
  • 600 ml mleka
  • 10 g sladkorja
  • 5 ml mleka za premaz

Postopek za pripravo črnega kruha s kvasno emulzijo

Najprej pripravimo kvasno emulzijo za testo z encimi.

Kvas, sol in hladno vodo, damo v kozarec za vlaganje, pomešamo in pokrijemo. Tako pripravljen kvas naj bo v hladnem prostoru na temperaturi med 16°C in 20°C (te temperature ne sme presegati).

Tako pripravljena tekočina s kvasom naj počiva v hladnem prostoru najmanj 5 ur, najbolje pa, da jo pustimo 24 ur lahko tudi do 48 ur.

Moko presejemo v skledo, odmerimo mleko, olje in odtehtamo sladkor.

V moko, ki je v skledi, naredimo vdolbino in vanjo zlijemo mleko, olje, kvasno emulzijo in sladkor. S kuhalnico vse sestavine dobro premešamo tako, da ni več moke na dnu sklede. Gnetemo samo s kuhalnico. Pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati 30 minut.

V pekač položimo peki papir in nanj stresemo pripravljeno testo za črni kruh, z roko ga razgrnemo po pekaču, pokrijemo s prtičkom iz blaga in pustimo vzhajati še 30 minut.

Vzhajano testo odkrijemo in premažemo z mlekom.

Kruh pečemo v ogreti pečici na 220°C (ventilacijska) in to 20 minut.

Domač kruh je osnova za marsikateri obrok, zato naj bo kakovosten. Lučka Glaser

Poglejte še ostale moje recepte za doma pečene hlebčke kruha:

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor