Bela pita z mandlji
Bela pita je zelo dobra sladica, njeno mehkobo dopolni še okus po vrhu posutih mandljev. Najboljša je, če jo pripravimo kakšen dan prej, da se vse sestavine med sabo povežejo in sestavijo čudovit okus.
Bela pita z mandlji – pripomočki:
- posoda za gnetenje
- podlaga za valjanje
- valjar
- pekač velikosti klasične pečice (pribl. 34 cm x 44 cm)
- papir za peko
- tehtnica
- pečica – ventilacijska
- posoda za mešanje
- kozica
- metlica za mešanje
- velika žlica (jušna)
Bela pita z mandlji – sestavine:
Za testo:
- 600 g bele mehke moke
- 2 jajci
- 200 g margarine
- 300 g kristalnega sladkorja
- 10 velikih žlic mleka
- 2 zavojčka pecilnega praška
Za kremo:
- 7,5 dcl mleka
- 7,5 velikih žlic bele mehke moke
- 750 g margarine
- 3 zavojčke vanilijevega sladkorja
- 350 g sladkorja v prahu
Za posip:
- 50 – 70 g mletih mandljev
Bela pita z mandlji – postopek:
Zamesimo testo iz vseh navedenih sestavin za testo …
… in ga razdelimo na tri enake dele.
Vsak del testa na papirju za peko razvaljamo na srednje debelo (pribl. 3 do 4 mm).
Testo skupaj s papirjem za peko prestavimo na narobe obrnjen pekač in obrežemo robove, da le-ta dobi pravokotno obliko ter spečemo v vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija. Pečemo približno 15 minut oz. tako dolgo, da testo ne porjavi, temveč ostane še bledo.
Za kremo najprej zmešamo mleko, vanilijev sladkor in moko ter vse skupaj kuhamo, da se zgosti. Po kuhanju maso ohlajamo do mlačnega in občasno premešamo, da se ne naredi skorja.
Margarino, ki naj ima sobno temperaturo, penasto zmešamo s sladkorjem in počasi vmešamo v ohlajeno maso mleka in moke.
Kremo razdelimo na tri dele in namažemo že ohlajene “mlince”.
Zadnjo plast kreme posujemo z mandlji.
Pecivo postavimo na hladno in pustimo počivati vsaj čez noč ali pa še naslednji dan. Razrežemo na poljubne kose (jaz sem na kocke) in ponudimo. Prijetno sladkanje!