Bela pita z mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Bela pita je zelo dobra sladica, njeno mehkobo dopolni še okus po vrhu posutih mandljev. Najboljša je, če jo pripravimo kakšen dan prej, da se vse sestavine med sabo povežejo in sestavijo čudovit okus.

bela pita z mandlji

Bela pita z mandlji – pripomočki:

  • posoda za gnetenje
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • pekač velikosti klasične pečice (pribl. 34 cm x 44 cm)
  • papir za peko
  • tehtnica
  • pečica – ventilacijska
  • posoda za mešanje
  • kozica
  • metlica za mešanje
  • velika žlica (jušna)

Bela pita z mandlji – sestavine:

Za testo:

  • 600 g bele mehke moke
  • 2 jajci
  • 200 g margarine
  • 300 g kristalnega sladkorja
  • 10 velikih žlic mleka
  • 2 zavojčka pecilnega praška

Za kremo:

  • 7,5 dcl mleka
  • 7,5 velikih žlic bele mehke moke
  • 750 g margarine
  • 3 zavojčke vanilijevega sladkorja
  • 350 g sladkorja v prahu

Za posip:

  • 50 – 70 g mletih mandljev

Bela pita z mandlji – postopek:

Zamesimo testo iz vseh navedenih sestavin za testo …

bela pita z mandlji

… in ga razdelimo na tri enake dele.

bela pita z mandlji

Vsak del testa na papirju za peko razvaljamo na srednje debelo (pribl. 3 do 4 mm).

bela pita z mandlji

Testo skupaj s papirjem za peko prestavimo na narobe obrnjen pekač in obrežemo robove, da le-ta dobi pravokotno obliko ter spečemo v vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija. Pečemo približno 15 minut oz. tako dolgo, da testo ne porjavi, temveč ostane še bledo.

bela pita z mandlji

Za kremo najprej zmešamo mleko, vanilijev sladkor in moko ter vse skupaj kuhamo, da se zgosti. Po kuhanju maso ohlajamo do mlačnega in občasno premešamo, da se ne naredi skorja.

bela pita z mandlji

Margarino, ki naj ima sobno temperaturo, penasto zmešamo s sladkorjem in počasi vmešamo v ohlajeno maso mleka in moke.

bela pita z mandlji

Kremo razdelimo na tri dele in namažemo že ohlajene “mlince”.

bela pita z mandlji

Zadnjo plast kreme posujemo z mandlji.

bela pita z mandlji

Pecivo postavimo na hladno in pustimo počivati vsaj čez noč ali pa še naslednji dan. Razrežemo na poljubne kose (jaz sem na kocke) in ponudimo. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor