Slastne orehove rezine z listnatim testom
Slastne orehove rezine so hkrati sočne in hrustljave. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je to zahtevna sladica, priprava ne zahteva preveč časa, niti spretnosti. Za moj okus pa so orehove rezine naslednji dan še slastnejše, če jih sploh še kaj ostane.
Slastne orehove rezine z listnatim testom – pripomočki:
- kozica
- merilni valj
- metlica
- žlica
- vilice
- globok, velik pekač
- dve skledi
- električni mešalnik
- tehtnica
Slastne orehove rezine z listnatim testom – sestavine:
za kremo:
- 500 ml mleka
- 5 žlic ostre moke
- 8 žlic sladkorja
- 200 g masla
- 1 vaniljin sladkor
- sok 1/2 limone
za biskvit:
- 7 jajc
- 100 g gladke moke
- 120 g mletih orehov
- 200 g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- rum
in še:
- 2 kosa listnatega testa
- sladkor v prahu
Slastne orehove rezine z listnatim testom – postopek:
400 ml mleka natočimo v kozico in segrevamo. Posebej zmešamo 100 ml mleka, ostro moko in obe vrsti sladkorja. Ko se mleko segreje, zakuhamo vanj moko s sladkorjem, kot bi kuhali puding.
Ko se začne krema zgoščevati, jo odstavimo in prihranimo za kasneje. Vmes večkrat premešamo, da se ne naredi skorjica na vrhu.
Če uporabimo testo v kosu, ga je najprej potrebno razvaljati, lahko pa si delo poenostavimo in kupimo že razvaljano testo. Listnato testo položimo na narobe obrnjen pekač in ga večkrat prebodemo z vilicami. Pekač s testom porinemo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200°C in pečemo približno 10 minut, oziroma tako dolgo, da se lepo rjavo obarva. Testo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Postopek ponovimo še za peko drugega kosa testa.
Tačas ločimo jajca. V skledi stepemo beljake in sladkor v sneg. V drugi skledi penasto zmešamo rumenjake, nato pa med mešanjem dodajamo orehe, moko, pecilni prašek in rum. Na koncu ročno primešamo sneg iz beljakov.
Biskvitno maso vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo približno 20 minut, pri 200°C.
Ko se biskvit ohlaja, dokončamo kremo. V skledi penasto zmešamo maslo z limoninim sokom, nato pa postopoma dodajamo kuhano kremo in vse dobro premešamo z električnim mešalnikom.
Sledi sestavljanje peciva. V pekač položimo en kos pečenega testa in ga tanko premažemo s kremo. Gor položimo biskvit. Na biskvit namažemo preostalo kremo, na vrh pa položimo še drugi kos pečenega testa.
Nežno pritisnemo, da se vse komponente povežejo. Pecivo postavimo na hladno mesto, da se krema strdi. Lahko tudi rahlo obtežimo, da se plasti ne bodo ločile. Pred serviranjem pecivo posujemo s sladkorjem v prahu.
Brbončice vam bodo hvaležne!