Losos popečen na maslu s česnom
Losos popečen na maslu s česnom je enostaven recept za odlično kosilo ali večerjo z božanskim okusom. Vendar moramo pri tej jedi upoštevati kar nekaj zakonitosti. Od tega, da ribe ne prepečemo, do tega, da česen dodamo jedi pravi čas, saj mora biti ravno prav temperaturno obdelan.
Pripomočki za lososa popečenega na maslu s česnom:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za lososa popečenega na maslu s česnom:
Za 2 osebi:
- 2 večja ali 4 manjši fileji lososa (400 g)
- 40 g masla
- 1/2 limone
- 3 stroki česna
- sol
- poper
- 1 žlica olivnega olja
Postopek za lososa popečenega na maslu s česnom:
Fileje lososa najprej osušimo, solimo in popramo. V ponvi na srednji temperaturi segrejemo žlico olja.
Sedaj položimo fileje v ponev tako, da se prvo zapeče stran s kožo (če imamo fileje s kožo. Če so fileji brez kože, je popolnoma vseeno katero stran zapečemo prvo). Na srednji temperaturi jih pečemo 3 minute. Nato fileje obrnemo.
Obrnjene fileje pečemo 1 minuto, nato dodamo maslo in ko se maslo razpusti (približno pol minute) dodamo nasekljan česen. Česna ne mečkamo (stiskamo) ampak ga narežemo – nasekljamo, saj se česen ne sme smoditi.
Takoj, ko dodamo česen, začnemo z žlico polivati to česnovo maslo po filejih. To delamo neprestano naslednjo minuto in pol.
Tako, da vse skupaj pečemo lososa tudi na tej strani 3 minute.
Ko so fileji lososa pečeni (3 minute na strani, kjer je koža in 3 minute na nasprotni strani), fileje takoj odstranimo iz ponve na servirni krožnik in vsakega prelijemo z žlico tega česnovega masla.
Lososa popečenega na maslu s česnom pustimo počivati 2 do 3 minute. Tik pred serviranjem nanj ožamemo še malo limone, da dobimo ravnovesje med limonino kislino in maslom.
Na krožnik serviramo še raznovrstno prilogo in jed postrežemo:
Blitva s krompirjem in česnom
Kvinoja s popečeno zelenjavo
Paprike s kislo smetano in krompirjem
Panirani fileji paprik v pečici
Pečena polenta
Pečene bučke s sirom
Gratiniran krompir v rezinah
Kremast cvetačni pire
Cvetačni riž s parmezanom
Dober tek! 😊