Cvetačni riž s parmezanom
Cvetačni riž je lahko odličen nadomestek klasičnega riža kot priloga k raznim mesnim jedem, jedem z omakami, itd. Z njim bomo vnesli v našo kuhinjo malo raznolikosti, več zelenjave ter zmanjšali vnos ogljikovih hidratov. Tokrat ga bomo naredili v malo bolj kremasti različici, s parmezanom.
Pripomočki za cvetačni riž s parmezanom:
- ribežen ali električni rezalnik
Sestavine za cvetačni riž s parmezanom:
Za 2 osebi:
- 500 g cvetačnih cvetov
- 1 čebula (100 g)
- 2 stroka česna
- 50 g masla
- 50 g parmezana
- sol
- 1 žlica olja
- 0,5 dl vode
Postopek za cvetačni riž s parmezanom:
Natehrtamo cvetačne cvetove, ki smo jih pred tem oprali pod tekočo vodo. Pripravimo si ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali za cvetačni riž s parmezanom.
Cvetačne cvetove lahko v obliko riža spremenimo na več načinov. Lahko vzamemo klasičen ribežen in jih naribamo. Lahko si pomagamo z električnim rezalnikom (kar sem storila jaz) ali multipraktikom. Vendar pri tem pazimo, da nam cvetače ne spremeni čisto v “pire”, ampak nam jo naseklja. Prav tako pa lahko cvetove čisto enostavno kar nasekljamo s kuhinjskim nožem.
Prav tako na drobno narežemo čebulo in česen, ki ju bomo najprej popražili na olju.
Ko sta čebula in česen prepražena, jima dodamo na obliko riža nasekljano cvetačo, zalijemo z 0,5 dl vode in za 5 minut pokrijemo s pokrovko, da se cvetača delno skuha v sopari.
Nato dodamo maslo in parmezan. Premešamo ter poskusimo, če je potrebno cvetačni riž še dosoliti, kajti parmezan je ponavadi že zelo slan.
Cvetačni riž s parmezanom še popražimo za par minut na srednji temperaturi, nato postrežemo takoj vročega kot prilogo različnim mesnim jedem ali jedem z omakami. Pri nas sem ga tokrat servirala z žrebičjim golažem.
Dober tek! 😊