Kvinoja s popečeno zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Kvinoja je zelo zdravo živilo, ki ga je preprosto vključiti v vsakdanji jedilnik. Prav tako je njena priprava povsem enostavna in hitra. V kombinaciji s popečeno zelenjavo pa bo popolna priloga ali tudi samostojna jed.

Pripomočki za kvinojo s popečeno zelenjavo:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kvinojo s popečeno zelenjavo:

Za 3 osebe:

  • 2 dl kvinoje
  • 3,5 dl vode
  • 100 g brokolija
  • 1 korenček
  • 100 g brstičnega ohrovta
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • domača vegeta
  • sol
  • poper
  • 1 žlička zeliščnega masla ali 1 žlica olja

Postopek za kvinojo s popečeno zelenjavo:

Najprej si pripravimo vse sestavine. Odmerimo količino kvinoje, brokoli, brstični ohrovt in korenček. Po želji lahko katero zelenjavo zamenjamo z drugo. Jaz dodam rada tudi cvetačo.

Kvinojo najprej dobro speremo pod tekočo vodo, drugače bo imela grenak priokus. V posodo, kjer jo bomo kuhali prilijemo vodo, dodamo kvinojo in počasi kuhamo do vretja. Solimo ter pustimo vreti 5 minut. Odstavimo iz kuhalne površine in jo še pustimo stati 10 minut pokrito, da se popolnoma skuha v svoji lastni pari.

Medtem narežemo zelenjavo na poljubno velike kose. Jaz pustim brokoli malo večji, saj se najprej zmehča. Korenček in brstični ohrovt pa narežem na bolj drobne dele.

Na zeliščnem maslu zelenjavo zelo na hitro popražimo. Za to potrebujemo le par minut. Zelenjava naj ohrani hrustljavost, prav tako pa s hitro toplotno obdelavo ne uničimo vseh vitaminov in mineralov v njej. Čisto na koncu praženja dodamo domačo vegeto, česen v prahu, poper in sol.

Kvinoja je v tem času odstala svojih 10 minut in jo sedaj predevamo k popečeni zelenjavi. Dobro premešamo in pustimo še minuto ali dve, da se okusi povežejo.

Takoj nato še vročo serviramo. Kvinoja s popečeno zelenjavo je lahko odlična samostojna jed, prav tako pa se kot priloga odlično poda k vsem mesnim jedem.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor