Gratiniran krompir v rezinah
Potrebujete malo drugačno krompirjevo prilogo? Torej, da ne bo vedno le popečen ali pražen krompir, lahko naredimo zelo okusen gratiniran krompir v rezinah. Mehak in sočen v notranjosti, rahlo hrustljav in zapečen po vrhu.
Pripomočki za gratiniran krompir v rezinah:
- pečica
- pekač glinen ali keramičen
Sestavine za gratiniran krompir v rezinah:
Za 2 osebi:
- 500 g krompirja
- 50 g sira
- sol
Preliv:
- 1 jajce
- 1 žlica kisle smetane
- 100 ml sladke smetane
- 1/2 žličke mlete paprike
- 1/4 žličke česna v prahu
- poper
- sol
Postopek za gratiniran krompir v rezinah:
Krompir olupimo in ga prečno narežemo na približno 0,4 do 0,5 cm debele rezine.
Rezine damo kuhati v osoljeno vodo in jih kuhamo približno polovico njihovega celotnega časa. Torej skuhamo jih na polovico. Odlijemo vodo in pustimo par minut, da se malo ohladijo.
Med tem pripravimo preliv iz kisle smetane, sladke smetane, razžvrkljanega jajca, popra, česna v prahu in paprike v prahu. Malo dosolimo, a ne preveč, ker smo solili že vodo, v kateri se je kuhal krompir. Vse dobro premešamo, da dobimo enoten preliv.
V glinen ali kakšen drugi pekač (jaz uporabljam keramičnega) premažemo s par kapljicami olja, nato polagamo vanj rezine krompirja. Po dveh naloženih plasteh jih prelijemo z malo preliva.
Tako nadaljujemo do konca in na vrh zlijemo ves preostali preliv ter damo peči gratiniran krompir v rezinah za 20 minut v naprej ogreto pečico na 190 °C, ventilacija.
Po 20 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice, po vrhu krompirja posujemo riban sir. Sir lahko vzamete poljuben, čisto po vašem okusu. Sedaj krompir v rezinah gratiniramo še 10 minut na 200 °C, ventilacijske pečice.
Ko krompir vzamemo iz pečice počakamo par minut, saj so te posodice zelo vroče. Nato ga postrežemo k raznim mesnim jedem.
Dober tek 🙂