Zelene palačinke z blitvo
Palačinke so klasika, ki jo lahko s preprostim trikom oz. dodatno sestavino spremenimo v neobičajne. Če jim dodamo blitvo, navadne palačinke postanejo zelene palačinke. Blitvo preprosto vmešamo v maso, jih spečemo kot sicer in dobimo na pogled nekoliko drugačno jed, ki jo lahko poljubno namažemo s sladkimi namazi ali pa vanje nadevamo slani nadev in jih gratiniramo.
Pripomočki za zelene palačinke z blitvo
- palični mešalnik
- večja ponev
- ročna metlica
- kuhinjska lopatka
Sestavine za zelene palačinke z blitvo
Za 7-8 palačink:
- 1 večje jajce
- 3,5 dl mleka ali rastlinskega napitka
- 25 g sveže blitve (lahko nadomestimo s špinačo)
- 170 g navadne bele moke (lahko uporabimo tudi polnozrnato, a bo malo spremenila barvo palačink)
- ščep soli
- olje za ponev
Postopek za zelene palačinke z blitvo
Za maso za zelene palačinke z blitvo najprej pripravimo blitvo: približno 25-30 g sveže blitve očistimo pod tekočo vodo. Pristavimo posodo z vodo in ko voda zavre, vanjo potopimo zelene dele listov blitve, bele pa uporabimo za kakšen drug recept ali jih zavržemo. Blitva naj se kuha nekaj minut, samo toliko, da listi ovenijo. Nato vodo previdno odlijemo, blitvo pa bomo dali v drugo skledo.
Medtem ko se blitva kuha, v skledo ubijemo jajce in mu dolijemo 1 dl mleka ali rastlinskega napitka. Razžvrkljamo z metlico.
V skledo k jajcu in mleku dodamo kuhano in odcejeno blitvo. Lahko bi uporabili tudi špinačo.
Zmešamo s paličnim mešalnikom, da nastane zelenkasta zmes.
Palični mešalnik spet nadomestimo z ročno metlico in vmešamo moko – po žlicah je dodamo 170 g, vmes pa dolivamo tudi preostanek mleka (2,5 dl). Ne pozabimo soliti, da bo okus izrazitejši.
Ko je masa za zelene palačinke z blitvo pripravljena, v ponev kanemo par kapljic olja in jih s kuhinjskim čopičem enakomerno razmažemo po dnu ponve. V segreto ponev vlijemo eno zajemalko mase za zelene palačinke in ponev rahlo obračamo, da se masa lepo razporedi. Palačinko pečemo slabo minutko na višji temperaturi.
Potem palačinko s pomočjo kuhinjske lopatke obrnemo in jo spečemo še na drugi strani.
Po tem postopku pečemo palačnike, dokler nam ne zmanjka vse mase. Nato izberemo le še nadev, ki ga bomo namazali na palačinke. Dober tek!
Če ste se že prenajedli klasičnih palačink, poskusite katere od teh, ki so malo drugačne:
- Ajdove palačinke z mandlji.
- Gratinirane palačinke s čokolado in banano.
- Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki.
- Jabolčne palačinke.
- Roza palačinke.
- Obrnjene palačinke s pečenimi bananami in Nutelo.
- Veganske palačinke.
Pa še ideja za palačinke s slanim nadevom: