Zelene palačinke z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke so klasika, ki jo lahko s preprostim trikom oz. dodatno sestavino spremenimo v neobičajne. Če jim dodamo blitvo, navadne palačinke postanejo zelene palačinke. Blitvo preprosto vmešamo v maso, jih spečemo kot sicer in dobimo na pogled nekoliko drugačno jed, ki jo lahko poljubno namažemo s sladkimi namazi ali pa vanje nadevamo slani nadev in jih gratiniramo.

zelene palačinke z blitvo

Pripomočki za zelene palačinke z blitvo

  • palični mešalnik
  • večja ponev
  • ročna metlica
  • kuhinjska lopatka

Sestavine za zelene palačinke z blitvo

Za 7-8 palačink:

  • 1 večje jajce
  • 3,5 dl mleka ali rastlinskega napitka
  • 25 g sveže blitve (lahko nadomestimo s špinačo)
  • 170 g navadne bele moke (lahko uporabimo tudi polnozrnato, a bo malo spremenila barvo palačink)
  • ščep soli
  • olje za ponev

Postopek za zelene palačinke z blitvo

Za maso za zelene palačinke z blitvo najprej pripravimo blitvo: približno 25-30 g sveže blitve očistimo pod tekočo vodo. Pristavimo posodo z vodo in ko voda zavre, vanjo potopimo zelene dele listov blitve, bele pa uporabimo za kakšen drug recept ali jih zavržemo. Blitva naj se kuha nekaj minut, samo toliko, da listi ovenijo. Nato vodo previdno odlijemo, blitvo pa bomo dali v drugo skledo.

zelene palačinke z blitvo

Medtem ko se blitva kuha, v skledo ubijemo jajce in mu dolijemo 1 dl mleka ali rastlinskega napitka. Razžvrkljamo z metlico.

zelene palačinke z blitvo

V skledo k jajcu in mleku dodamo kuhano in odcejeno blitvo. Lahko bi uporabili tudi špinačo.

zelene palačinke z blitvo

Zmešamo s paličnim mešalnikom, da nastane zelenkasta zmes.

zelene palačinke z blitvo

Palični mešalnik spet nadomestimo z ročno metlico in vmešamo moko – po žlicah je dodamo 170 g, vmes pa dolivamo tudi preostanek mleka (2,5 dl). Ne pozabimo soliti, da bo okus izrazitejši.

zelene palačinke z blitvo

Ko je masa za zelene palačinke z blitvo pripravljena, v ponev kanemo par kapljic olja in jih s kuhinjskim čopičem enakomerno razmažemo po dnu ponve. V segreto ponev vlijemo eno zajemalko mase za zelene palačinke in ponev rahlo obračamo, da se masa lepo razporedi. Palačinko pečemo slabo minutko na višji temperaturi.

zelene palačinke z blitvo

Potem palačinko s pomočjo kuhinjske lopatke obrnemo in jo spečemo še na drugi strani.

zelene palačinke z blitvo

Po tem postopku pečemo palačnike, dokler nam ne zmanjka vse mase. Nato izberemo le še nadev, ki ga bomo namazali na palačinke. Dober tek!

zelene palačinke z blitvo

Če ste se že prenajedli klasičnih palačink, poskusite katere od teh, ki so malo drugačne:

Pa še ideja za palačinke s slanim nadevom:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor