Gratinirane palačinke s čokolado in banano
Za to preprosto in res zelo dobro sladico ne pripravljam palačink posebej, ampak jo naredim, ko mi palačinke ostanejo. Včasih so to navadne, drugič veganske ali jabolčne.
Palačinke preprosto namažem s čokoladnim namazom in čez dodam kolesca banane. Vse skupaj zvijem, zložim v pekač in prelijem s čudovitim cimetovim prelivom, ki se med peko tako lepo spoji z vonjem čokolade in pečenih banan! Ko je vse skupaj pečeno, najraje takoj postrežem in pojem vsaj dve, je pa sladica prav tako okusna tudi hladna.
Pripomočki za gratinirane palačinke s čokolado in banano
- pekač velikosti 22 x 32 cm
Sestavine za gratinirane palačinke s čokolado in banano
Za 6 palačink (oz. pekač velikosti 22 x 32 cm)
- 6 palačink
- 2 banani
- 145 g čokoladnega namaza (uporabila sem Nutello)
- 2 jajci velikosti M
- 2 dl smetanje za kuhanje (uporabila sem ovseno)
- 1/2 žličke cimeta v prahu
- 15 g sladkorja
- ščepec soli
- olje za namastitev pekača
Postopek za gratinirane palačinke s čokolado in banano
Klasično pečico vklopimo na 165 °C. Palačinko po sredini namažemo z žlico Nutelle.
Banani olupimo in narežemo na kolesca. Po dolgem jim položimo na namazano palačinko.
Levi in desni rob pri banani zapognemo proti sredini.
Palačinko zvijemo. Tako dobimo navznoter zapognjene robove, da nadev ne bo popolnoma ušel ven. Nekaj ga bo vseeno steklo ven, a je to povsem ok, saj se bo zmešal s cimetovim prelivom in postal tako slasten.
Zvite palačinke zlagamo na pomaščen pekač.
Ko namažemo in zvijemo vseh 6 palačink, pripravimo cimetov preliv. V skledico ubijemo dve jajci, dolijemo 2 dl smetane za kuhanje, žlico sladkorja, ščepec soli in pol žličke cimeta v prahu. Vse sestavine dobro premešamo z metlico.
S prelivom prelijemo palačinke. Če palačink ne bomo spekli takoj, si preliv samo pripravimo in ga čez palačinke prelijemo tik preden jih damo v pečico. Tako bo več preliva ostalo na njih in ne bo ves stekel dol.
Tako, gratinirane palačinke s čokolado in banano damo v ogreto pečico. Pečemo jih približno pol ure oz. dokler niso po vrhu lepo zapečene, po kuhinji pa se širi prijeten vonj po cimetu, čokoladi in pečenih bananah.
Gratinirane palačinke s čokolado in banano postrežemo takoj, saj so take najboljše, lahko pa jemo tudi ohlajene, niso nič manj okusne. Po želji jih posujemo s sladkorjem v prahu, čeprav je sladkorja v tej sladici že več kot dovolj.
Še nasvet za serviranje: zapečene palačinke se lažje režejo na spodnji strani, zato jih lahko serviramo obrnjene narobe, je pa res, da na tej strani niso tako lepe na pogled. 🙂
Uživajte v sladkanju in dober tek!
Tukaj pa je nekaj receptov za različne vrste palačink:
- Veganske palačinke.
- Jabolčne palačinke.
- Roza palačinke.
- Obrnjene palačinke s pečenimi bananami in Nutelo.
- Ajdove palačinke z mandlji.