Gratinirane polnozrnate palačinke z zelenjavo
Včasih rada pripravim palačinke, ki jih nadevam z različnimi nadevi in jih nato zapečem v pečici. Tokrat sem pripravila polnozrnate gratinirane palačinke z zelenjavo. Nadev je sestavljen iz raznovrstne prepražene in podušene zelenjave z zelišči, ki ga obogati še sir. Po vrhu so posuti mleti mandlji, ki se med peko spremenijo v lepo skorjico.
Ta zelenjavna jed je lahko samostojno kosilo s solato ali kakšno omako, lahko pa je tudi priloga različnim vrstam mesa ali polpetom.
Pripomočki za gratinirane palačinke z zelenjavo
- pekač velikosti vsaj 22 x 32 cm
Sestavine za gratinirane palačinke z zelenjavo
Za 4-6 oseb:
Za palačinke
- 1 jajce
- 110 g bele moke
- 90 g polnozrnate moke
- 4 dl mleka ali ovsenega napitka
- ščep soli
- olje za peko palačink
Za zelenjavni nadev
- 100 g čebule
- 240 g korenja
- 150 g rdeče paprike
- 250 g bučke (uporabila sem rumeno)
- 140 g kuhanega graha
- ščep soli
- za 1/4 žličke curryja
- ščep posušenega šetraja
- ščep posušene bazilike
- ščep posušenih kopriv (lahko izpustimo)
- 180 g naribanega sira (nekaj ga prihrano za čez palačinke)
- žlica olja
Za preliv
- 1 jajce
- 2 dl ovsene smetane za kuhanje (lahko nadomestimo z drugo smetano)
- 2 žlici kvasnih kosmičev (lahko nadomestimo s sveže naribanim parmezanom)
- 50 g mletih mandljev
- ščep soli
Postopek za gratinirane polnozrnate palačinke z zelenjavo
Pripraviti moramo palačinke in ločeno še zelenjavni nadev, vse skupaj pa bomo združili in v pekaču prelili s slastnim prelivom. Gremo po vrsti: najprej pripravimo maso za palačinke. V skledo ubijemo jajce, ga razžvrkljamo in mu dodamo približno 1 dl mleka ali ovsenega napitka. Premešamo in solimo.
Postopoma dodajamo moko in mešamo, da ni grudic. Medtem dodajamo tudi mleko oz. ovseni napitek, dokler ne porabimo vseh sestavin (vse skupaj 4 dl mleka oz. napitka, 110 g bele in 90 g polnozrnate moke).
Ko dobimo lepo, enotno maso za palačinke, v ponev vlijemo par kapljic olja in ko se dobro segreje, zajemalko mase vlijemo v ponev. Ponev rahlo nagnemo, tako da masa steče po celotnem dnu ponve in dobimo čim lepše oblikovano palačinko. Pečemo jo minutko na eni in minutko na drugi strani.
Palačinke zlagamo na krožnik in ko so pečene, pripravimo zelenjavni nadev. 100 g čebule olupimo in narežemo na večje kose. Damo jih v ponev z žlico olja. Olupimo še 240 g korenja in ga na grobo naribamo ter dodamo k čebuli. Oboje pražimo nekaj minut na srednje visoki temperaturi, pri čemer pazimo, da se ne prime na dno. Vmes večkrat premešamo.
Nato k zelenjavi dodamo 150 g na koščke narezane rdeče paprike.
Na kockice narežemo še 250 g bučke in jo vsujemo v ponev. Če je bučka mlada, ni potrebno odstranjevati semen. Posolimo s ščepom soli in premešamo. Ponev zdaj pokrijemo in dušimo 10 minut oz. dokler zelenjava ni ravno prav zmehčana, torej toliko, kot ustreza našemu okusu.
Vmes dodamo še zelišča: ščep posušenega šetraja, bazilike in če jih imamo, še koprive. Vse stremo med prsti ali v možnarju, da spustijo več arome. Primešamo še za 1/4 žličke curryja.
Na koncu dodamo 140 g kuhanega graha.
Tako, nadev za gratinirane palačinke z zelenjavo je pripravljen. Pekač naoljimo in vanj položimo prvo palačinko, ki jo nadevamo z 2 žlicama nadeva. Posujemo malo naribanega sira in palačinko zvijemo, da je nadev lepo zaprt v njej. Postopek ponovimo s preostalimi palačinkami.
Ko so vse palačinke nadevane, jih moramo še preliti. V skledo spet ubijemo jajce in mu dodamo 2 dl ovsene ali druge smetane za kuhanje. Solimo s ščepom soli.
Premešamo in dodamo 2 žlici kvasnih kosmičev.
Preliv prelijemo čez palačinke, čez posujemo 50 g mletih mandljev in preostanek sira.
Gratinirane palačinke z zelenjavo pečemo približno pol ure pri 170 °C v klasični pečici. Spremljamo, kako se pečejo in koliko je zapečena skorjica in po potrebi čas peke (ali temperaturo) prilagodimo svoji pečici in okusu. Pečeno zelenjavno kosilo takoj postrežemo kot glavno jed ali prilogo. Dober tek!
Mi smo poleg gratiniranih polnozrnatih palačink z zelenjavo jedli panirano meso in panirane veganske zrezke.
Če imate radi v pečici pečeno kosilo, preglejte še te ideje:
- Zapečene tortilje z zelenjavno-mesnim nadevom.
- Enostaven zavitek z zelenjavno-mesnim nadevom.
- Odlična mesna lazanja.
- Zelenjavna lazanja z veganskim drobljencem.
- Mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško.
- Mesni venec s čebulo in brokolijem
- Listnati žepki s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom.
- Piščanec z zelenjavnim nadevom v hrustljavem testu.
- Losos v skorjici.
- Okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem.
- V foliji pečena zelenjava in meso.
- Domača pica.