Pražena zelenjava s kašo
Pogosto iščem nove načine, kako v našo družinsko prehrano vnesti več zelenjave. Pražena zelenjava s kašo je eden od teh poti: gre za prilogo iz več vrst zelenjave, ki jo dušimo in pražimo, da se zmehča, razvije okus in poveže jed. Dodala sem ji kuhano proseno kašo, saj je tudi to živilo hranljivo in ne vsebuje glutena, ki je lahko za nekatere problematičen. Zdi se mi, da že tako in tako pojemo kar preveč jedi iz pšenice, zato je vsaj občasna zamenjava še toliko bolj dobrodošla.
Pražena zelenjava s kašo je torej odlična priloga različnim vrstam mesa in zelenjavnim polpetom, zraven pa zelo paše tudi solata.
Pripomočki za praženo zelenjavo s kašo
- večja ponev s pokrovko
- ribežen
Sestavine za praženo zelenjavo s kašo
Za 2-3 osebe
- 120 g čebule
- 130 g korenja
- 150 g svežega zelja
- 50 g kuhanega graha
- 80 g kuhanega fižola
- 150 g kuhane prosene ali ajdove kaše ali riža, kvinoje, lahko tudi kuskusa …
- ščep soli
- 2 žlici olivnega olja
- ščep posušenega timijana
- ščep posušene bazilike
- ščep posušenega šetraja
- po želji 1 žlička sojine omake
Postopek za praženo zelenjavo s kašo
2 žlici olivnega olja vlijemo v večjo ponev. 120 g čebule olupimo in sesekljamo ter damo pražit na segreto olje. Na hitro popražimo, potem pa na zmerni temperaturi pokrito dušimo nekaj minut. Po potrebi dolijemo malo vode, da se ne prime na dno.
Ko se čebula duši, olupimo in na grobo naribamo 130 g korenja. Dodamo ga k čebuli.
Na krajše trakce narežemo še 150 g svežega zelja in tudi tega dodamo v ponev.
Zelenjavo posolimo, dodamo pa še zelišča: ščep posušenega timijana, šetraja in bazilike – pomanemo jih med prsti, da spustijo več arome. Premešamo s kuhalnico in pokrijemo ter na zmerno visoki temperaturi dušimo 10 minut, pri tem pa pazimo, da se preveč ne prime na dno – malo se bo in to je v redu, saj bo tako okus še boljši. Po potrebi vseeno dolijemo nekaj žlic vode in premešamo.
Ko je zelenjava podušena, dodamo 50 g kuhanega graha in 80 g kuhanega fižola. Zdaj jed kuhamo brez pokrovke, da se lepo popraži in se okus še okrepi.
Nekaj fižola lahko po želji pretlačimo z vilicami, da se bo lepo popekel in bo jed bolj povezana. Jed pražimo še kakšnih 10 minut – medtem se bodo sokovi lepili na dno posode, a vsakič, ko bomo dolili malo vode, bo jed bolj povezana in okusna. Po želji proti koncu priprave pražene zelenjave s kašo dodamo še žličko sojine omake.
Čisto na koncu dodamo 150 g kuhane prosene ali ajdove kaše, lahko tudi kvinojo, riž ali kuskus. Vse premešamo in pražena zelenjava s kašo je pripravljena.
Če iščete ideje za zelenjavne priloge, poglejte te:
- Preprosta priloga iz korenja in brokolija.
- Preprosta priloga iz korenja in rdeče pese.
- Dušeno masleno korenje.
- Pečena pisana mešana zelenjava.
Tukaj pa je še nekaj predlogov, kaj ponuditi zraven pražene zelenjave s kašo, da ni vedno meso:
- Pesini polpeti.
- Zelenjavni polpeti brez jajc in moke.
- Panirani veganski zrezki.
- Slastni polpetki iz bučke in kolerabe.
- Ocvrti rjavi vegetarijanski kvinojini trikotniki.
- Hokaido “pleskavice”.