Pesini polpeti
Print Friendly, PDF & Email

Pesini polpeti so polpeti iz pese, korenja, fižola in čičerike. So lepe temno roza barve, okus pa prilagodimo z uporabimo svoje najljubše začimbne mešanice. So veganski, saj ne vsebujejo sestavin živalskega izvora. Običajno jih sama naredim na zalogo, ki jo zamrznem in je vedno pri roki.

Pesini polpeti

Pripomočki za pesine polpete

  • ribežen
  • ponev

Sestavine za pesine polpete

Za 30 manjših polpetov:

  • 100 g čebule
  • 1 žlica olivnega olja
  • 330 g surove pese
  • 120 g korenja
  • 120 g kuhanega fižola (uporabila sem belega, lahko tudi rjavega)
  • 190 g kuhane čičerike
  • ščep soli
  • 1/2 žličke začimbne mešanice garam masala (ali druge naše najljubše)
  • 1/4 žličke česna v prahu
  • 1 žlička domače začimbne mešanice
  • ščep posušene bazilike

Postopek za pesine polpete

Sesekljamo 100 g čebule in jo v ponvi na žlici olivnega olja popražimo.

Pesini polpeti

Pesine polpete pripravimo iz 330 g surove pese, ki jo olupimo in na drobno naribamo. Olupimo in na drobno naribamo tudi 120 g korenja.

Pesini polpeti

Fižol in čičeriko splaknemo pod tekočo vodo in pretlačimo z vilicami.

Pesini polpeti

Še lažje pa gre s sesekljalnikom, sploh pri čičeriki.

Pesini polpeti

K pesi in korenju dodamo čičeriko in fižol ter ščep soli, ščep bazilike, 1/2 žličke začimbne mešanice garam masala (ali druge naše najljubše), 1/4 žličke česna v prahu, 1 žličko domače začimbne mešanice.

Pesini polpeti

Vse skupaj zmešamo – lahko s kuhalnico ali pa si pomagamo kar z električnim mešalnikom. Ko dobimo enotno zmes, oblikujemo 30 manjših polpetkov.

Če jih ne bomo porabili takoj, jih lahko zamrznemo, Zložimo jih na desko za rezanje in jo enostavno postavimo v zamrzovalnik. Naslednji dan zamrznjene polpete le rahlo privzdignemo z nožem, da odstopijo od podlage. Preložimo jih v posodo s pokrovom, ki je primerna za zamrzovanje živil. Tako imamo vedno na zalogi zelenjavne polpete, ki jih ni treba delati od začetka, ampak jih le odtalimo in spečemo.

Pesini polpeti

Sicer pa v ponev vlijemo nekaj žlic olivnega ali drugega olja in ko se segreje, dodamo poljubno število polpetov. Nekaj minut jih na zmerni temperaturi pečemo na eni, nato še na drugi strani. Obračamo jih previdno s pomočjo vilic.

Pesini polpeti

Ocvrte pesine polpete takoj postrežemo s krompirjem, rižem, omako, solato … Dober tek!

Pesini polpeti

Tukaj pa je še nekaj idej za polpete:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor