Pesini polpeti
Pesini polpeti so polpeti iz pese, korenja, fižola in čičerike. So lepe temno roza barve, okus pa prilagodimo z uporabimo svoje najljubše začimbne mešanice. So veganski, saj ne vsebujejo sestavin živalskega izvora. Običajno jih sama naredim na zalogo, ki jo zamrznem in je vedno pri roki.
Pripomočki za pesine polpete
- ribežen
- ponev
Sestavine za pesine polpete
Za 30 manjših polpetov:
- 100 g čebule
- 1 žlica olivnega olja
- 330 g surove pese
- 120 g korenja
- 120 g kuhanega fižola (uporabila sem belega, lahko tudi rjavega)
- 190 g kuhane čičerike
- ščep soli
- 1/2 žličke začimbne mešanice garam masala (ali druge naše najljubše)
- 1/4 žličke česna v prahu
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- ščep posušene bazilike
Postopek za pesine polpete
Sesekljamo 100 g čebule in jo v ponvi na žlici olivnega olja popražimo.
Pesine polpete pripravimo iz 330 g surove pese, ki jo olupimo in na drobno naribamo. Olupimo in na drobno naribamo tudi 120 g korenja.
Fižol in čičeriko splaknemo pod tekočo vodo in pretlačimo z vilicami.
Še lažje pa gre s sesekljalnikom, sploh pri čičeriki.
K pesi in korenju dodamo čičeriko in fižol ter ščep soli, ščep bazilike, 1/2 žličke začimbne mešanice garam masala (ali druge naše najljubše), 1/4 žličke česna v prahu, 1 žličko domače začimbne mešanice.
Vse skupaj zmešamo – lahko s kuhalnico ali pa si pomagamo kar z električnim mešalnikom. Ko dobimo enotno zmes, oblikujemo 30 manjših polpetkov.
Če jih ne bomo porabili takoj, jih lahko zamrznemo, Zložimo jih na desko za rezanje in jo enostavno postavimo v zamrzovalnik. Naslednji dan zamrznjene polpete le rahlo privzdignemo z nožem, da odstopijo od podlage. Preložimo jih v posodo s pokrovom, ki je primerna za zamrzovanje živil. Tako imamo vedno na zalogi zelenjavne polpete, ki jih ni treba delati od začetka, ampak jih le odtalimo in spečemo.
Sicer pa v ponev vlijemo nekaj žlic olivnega ali drugega olja in ko se segreje, dodamo poljubno število polpetov. Nekaj minut jih na zmerni temperaturi pečemo na eni, nato še na drugi strani. Obračamo jih previdno s pomočjo vilic.
Ocvrte pesine polpete takoj postrežemo s krompirjem, rižem, omako, solato … Dober tek!
Tukaj pa je še nekaj idej za polpete:
- Polpeti iz brokolija in cvetače.
- Proseni polpeti s porom.
- Ocvrti rjavi vegetarijanski kvinojini trikotniki.
- Hokaido “pleskavice”.
- Slastni polpetki iz bučke in kolerabe.
- Zelenjavni polpeti brez jajc in moke.
- Enostavni krompirjevi polpeti.
- Mesni polpeti s fižolom.
- Tunini polpeti brez moke in jajc.