Rdeča pesa s feta sirom in indijskimi oreščki
Priznam, da nikoli nisem bila ljubitelj rdeče pese. Po navadi sem jo jedla enkrat na mesec, za zdravje – vsebuje namreč visoke koncentracije železa, kalija in B vitamina, ki prispevajo k zdravju naše krvi in uravnavajo krvni pritisk. Od kar pa je mami na mizo prvič položila jed v tem receptu, se je ne morem nasititi. Rdeča pesa s feta sirom in indijskimi oreščki je na mojem jedilniku vsak teden. Za zdravje in gurmanski užitek hkrati. Odlična je za zajtrk, prilogo h kosilu ali pa lahko večerjo. Tudi kot hitra malica je velikokrat na mojem meniju.
Rdeča pesa s feta sirom in indijskimi oreščki – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Rdeča pesa s feta sirom in indijskimi oreščki – sestavine
Za 1 do 2 osebi:
- 400 g rdeče pese (lahko kupite že kuhano)
- 50 g feta sira
- 1 žlica olivnega olja
- 30 g indijskih oreščkov (soljeni ali nesoljeni)
Rdeča pesa s feta sirom in indijskimi oreščki – priprava
Če imate svežo rdečo peso, jo najprej skuhajte – neolupljeno dajte v primerno veliko posodo za kuhanje in zalijte z vodo. Ob zmernem vrenju jo kuhajte, kot bi kuhali krompir. Čas kuhanja je odvisen od velikosti rdeče pese.
Kuhano, olupljeno in ohlajeno rdečo peso narežite na tanke kose (do 50 mm).
Položite jo na krožnik in pokapajte z malo olivnega olja.
V ponev stresite cele indijske oreščke in jih pražite toliko časa, da zadišijo (2-3 minute z rednim mešanjem). Res pazite, da se ne zažgejo.
Indijske oreščke na drobno sesekljajte.
Čez rdečo peso potresite feta sir in čez še indijske oreščke.
Postrezite kot samostojno jed ali prilogo.
Rdečo peso s feta sirom in indijskimi oreščki se pripravi zelo hitro in je zdrav obrok, ki ga lahko kombinirate z nešteto jedmi. Pri nas nikdar ne manjka na večjih družinskih praznovanjih in vsi si oblizujemo prste – tudi tisti, ki nismo največji navdušenci nad rdečo peso.