Panirani veganski zrezki
Print Friendly, PDF & Email

Ker vedno več ljudi (občasno) ne je mesa, obstaja tudi vedno več alternativ le-temu, tudi v obliki zrezkov. In ker tudi sama nisem ravno navdušena mesojedka, sem jih kar nekaj že poskusila, a mi noben ni bil preveč všeč. Potem pa mi je uspelo pripraviti domače veganske zrezke, ki so mi všeč in ki sta jih z veseljem pojedla tudi otroka.

Priprava je res preprosta, tudi prav nič zamudna ni (okoli 20 minut), vsebujejo pa v glavnem čičeriko, stročnico, za katero vemo, da vsebuje precej beljakovin. Dodana ji je pšenična moka pa sol in česen za okus ter indijski trpotec za vezavo, ki hkrati dobro dene tudi naši prebavi.

Zrezke lahko uporabljamo že kot take, torej nepanirane, če jih obogatimo s kakšno dobro omako, lahko pa jih seveda paniramo in ocvremo, da dobimo “veganske dunajce”. Te lahko jemo povsem običajno v poljubnih ali že znanih kombinacijah živil in jedi. Panirani veganski zrezki vas bodo prepričali.

panirani veganski zrezki

Pripomočki za panirane veganske zrezke:

 • sekljalnik

Sestavine za panirane veganske zrezke:

Za približno 16 srednje velikih zrezkov:

Za zrezke:

 • 190 g kuhane čičerike
 • 1 zravnana žlička soli
 • 1 zravnana žlička česna v prahu
 • 120 g gladke pšenične moke (tip 400)
 • 75 g čičerikine moke
 • 10 g indijskega trpotca
 • 130 ml vode

Za paniranje:

 • 3 jajca* (če želimo vegetarijsko jed, za paniranje uporabimo jajca, za vegansko različico pa jih nadomestimo z 1 dl ovsenega napitka)
 • 120 g gladke bele moke
 • 120 g drobtin
 • olje za cvrtje

Postopek za panirane veganske zrezke:

Iz sestavin pripravimo testo, iz katerega bomo oblikovali zrezke in jih skuhali v vodi, nato pa spanirali ali pa pojedli kar take, brez hrustljave skorjice, ampak s kakšno okusno omako.

A gremo lepo po vrsti. V sekljalnik stresemo 190 g čičerike, ki jo prej splaknemo pod tekočo vodo. Dodamo 1 zravnano žličko soli in 130 ml vode.

panirani veganski zrezki

Vse skupaj zmešamo, da dobimo gladko zmes. Dodamo še zravnano žličko česna v prahu in premešamo.

panirani veganski zrezki

V sekljalnik zdaj vsujemo 120 g bele in 75 g čičerikine moke ter 10 g indijskega trpotca. Malo premešamo z žlico in ponovno vključimo sekljalnik, da vse skupaj dobro zmeša. Mešamo pri visoki hitrosti nekaj minut – toliko, da se sestavine sprimejo v kepo.

panirani veganski zrezki

Nastalo testo za veganske zrezke stresemo na pomokano delovno površino. Na hitro ga še malo pregnetemo, da lahko oblikujemo lepo štruco.

panirani veganski zrezki

To razrežemo na 16 delov: vsak naj bo debel približno 0,5 cm. Lahko jih zložimo na pomokano desko in višek zamrznemo za kdaj drugič.

panirani veganski zrezki

Če so zrezki predebeli, jih malo sploščimo kar s prsti.

panirani veganski zrezki

Zdaj moramo zrezke skuhati. V primerno veliko posodo nalijemo vročo vodo in ko zavre, vanjo položimo zrezke. Kuhajo naj se dobrih 10 minut.

panirani veganski zrezki

Ko se kuhajo, si pripravimo sestavine za paniranje: v prvi globok krožnik stresemo 120 g moke, v drugega nalijemo rastlinsko mleko (ali razbijemo in razžvrkljamo jajca), v tretjega pa nasujemo 120 g drobtin. Na štedilnik pristavimo še ponev z oljem. Ko so zrezki kuhani, jih najprej previdno vzamemo iz vode – najlažje bo šlo s penovko. Najprej jih pomokamo, potem jih pomočimo v mleko (jajce) in na koncu jih obdamo z drobtinami.

panirani veganski zrezki

Polagamo jih v vroče olje v ponvi, kjer jih na zmerni temperaturi na prvi strani pečemo 3 minute, na drugi pa 2.

panirani veganski zrezki

Pečene veganske zrezke položimo na krožnik obložen s papirnato brisačko, da vsrka odvečno maščobo. Ponudimo jih čimprej. Naj vam panirani veganski zrezki teknejo!

panirani veganski zrezki

Panirani veganski zrezki so le ena od veganskih ali vegetarijanskih različic mesnih jedi. Če iščete navdih za kuho iz (pretežno) rastlinskih sestavin, pokukajte še med te recepte:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor