Dušeno masleno korenje
Dušeno masleno korenje je krasna priloga k najrazličnejšim jedem. Do izraza prideta njegova značilna oranžna barva in sladkast okus. Dušenje ga prijetno zmehča v zelo kratkem času, medtem pa lahko pripravimo ostale jedi, ki jih bomo jedli poleg te okusne priloge. Morda bi pričakovali, da za njegov slasten okus potrebujemo veliko dodatkov, a rabimo le dva: maslo in sol. Priprava je tako res sila enostavna in hitra, okus pa kljub temu nežen in bogat sladko-slan obenem.
Pripomočki za dušeno masleno korenje:
- deska
- nož
- lupilec (ni nujno)
- žlica
- vilice
- posoda s pokrovko
Sestavine za dušeno masleno korenje:
Za 2 osebi:
- 140 g korenja
- 3-4 žlice vode, po potrebi še kakšna več
- 1/4 žličke soli oz. po okusu
- 1 žlica masla (8-10 g)
Postopek za dušeno masleno korenje:
Za dušeno masleno korenje najprej olupimo korenje in odrežemo morebitne poškodovane dele. Speremo ga pod tekočo vodo, po dolgem prerežemo na pol in nato na koščke, velike približno centimeter ali dva. Vsujemo jih v posodo, v kateri jih bomo dušili. V posodo dodamo 3-4 žlice vode, korenje posolimo in pokrijemo s pokrovko.
Posodo postavimo na štedilnik in ko voda začne vreti, zmanjšamo temperaturo ter pokrito dušimo na najnižji temperaturi približno 15 minut. Če para uhaja iz posode, bo vode sčasoma zmanjkalo in korenje se lahko prime na dno, česar pa ne želimo, zato smo pozorni na količino vode v posodi. Med dušenjem naj bo v posodi nekaj žlic vode, če je zmanjka, jo dodamo. Nato z vilico prebodemo košček korenja, da preverimo, koliko se je zmehčal, preverimo pa tudi slanost in po potrebi dosolimo. Po želji dušimo še nekaj minut, lahko pa ponudimo manj zmehčano korenje. Če je v posodi še kaj vode, jo lahko odlijemo ali pa korenje kuhamo še kakšno minutko brez pokrovke.
Ko je korenje dovolj mehko, odstranimo pokrovko in dodamo žlico masla. Počakamo, da se stopi in kuhamo še minutko ali dve.
Dušeno masleno korenje je tako pripravljeno za postrežbo. Preložimo ga v skledico in ponudimo poleg poljubnih mesnih in zelenjavnih jedi ali jedi iz žit in stročnic. Dodamo ga lahko tudi v solato. Dober tek!
Dušeno masleno korenje lahko ponudimo poleg teh jedi:
- Slastna omaka iz piščančjega mesa.
- Zrezki v kremni omaki s šampinjoni.
- Goveji polpeti s parmezanom.
- Krompirjevi oblački.
- Hrustljavi mascarponovi njoki z zelišči.
- Cvetača v pivskem testu.
- Ocvrti rjavi vegetarijanski kvinojini trikotniki.
- Slastni polpetki iz bučke in kolerabe.
- Hokaido “pleskavice”.
- Ocvrti bučkini sendviči s presenečenjem.
- Hrustljavi ocvrti šparglji.
- Narastek iz zelja.
- Rahel cvetačni narastek s porom.
- Gratiniran koromač.