Asimina v jogurtu brez dodanega sladkorja
Ta obrok je prava poslastica iz svežega sadja in jogurta, ki je rahlo sladka zaradi asiminije. Lahko ga ponudimo za malico, ob kosilu, večerji ali za zajtrk, tudi sladico. Je prava vitaminska in mineralna bomba, primerna tudi za sladkorne bolnike, v omejenih količinah. Ponudimo hladno.
Asimina je indijanska banana in ima enkraten okus po mangu, banani in ananasu. Uspeva tudi v Sloveniji, poznamo več vrst asiminie, ki se po okusu in hranilni vrednosti ne razlikujejo. Pozorni moramo biti, da je sadež zrel, to pomeni mehak, da ga lahko z žličko postrgamo iz lupine. Nezreli plodovi asimine niso okusni.
Asimina ima nizke kalorične vrednosti saj 100 g sadeža ima 28 kalorij, vsebuje ogljikove hidrate, vitamine in minerale, ki jih ti plodovi vsebujejo kar sedemkrat več v primerjavi z vsakdanjim sadjem. Z uživanjem zrelih plodov telo resnično oskrbimo z vitaminom A in vitamini skupine B: B1, B2 in B3, ki so še kako pomembni za delovanje našega telesa, pa tudi s kalijem, kalcijem, cinkom, magnezijem, fosforjem, železom, … Z uživanjem prejmemo kar 10% priporočene dnevne količine vitamina C.
Asimina v jogurtu – pripomočki
- palični mešalnik
Asimina v jogurtu – sestavine
Za eno osebo:
- 180 g čvrstega navadnega jogurta
- 100 g asimine (očiščene)
- za dekoracijo: maline, jagode, robidnice, borovnice, listi melise, mete …
Asimina v jogurtu – postopek priprave
Najprej preverimo ali je asiminija dovolj zrela za uporabo: s prsti potipamo sadež, če je mehak, ga prerežemo po kožici po dolžini sadeža in okrog, nato zasukamo sadež z vsako roko v nasprotno smer, tako sadež prepolovimo, saj sredino zadržujejo pečke. Z malo žličko odstranimo pečke, ki niso užitne, nato z žlico postrgamo meso od olupka, tudi olupek ni užiten. Meso asiminie shranjujemo v posodi za nadaljnjo uporabo.
V skledico naložimo jogurt in dodamo meso asimine,
S paličnem mešalnikom vse skupaj dobro premešamo.
Da postane masa kremasta in penasta. Nato asimino v jogurtu brez dodanega sladkorja postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, da se vse skupaj lepo ohladi.
Ohlajeno asimino v jogurtu naložimo v dekorativne skodelice, glede na to, za koliko oseb smo jo pripravili.
Ker pa jemo tudi z očmi, okrasimo skodelice s svežim, vloženim ali zamrznjenim sadjem, ki ga imamo na razpolago. Lahko dodamo tudi liste mete ali melise.
Občasno je potrebno pogledati izven svojih okvirjev in poizkusiti, kaj novega. Lučka Glaser
Ideje za hitre slaščice in sladolede:
- Semifreddo z gozdnimi sadeži – mrzla italijanska sladica.
- Božanska hladna borovničeva sladica.
- Češnjev sladoled z banano – 100% iz sadja.
- Sladoled banana-malina.
- Veganski borovničev sladoled.
- Sladoled banana-kaki.
- Sadna kupa.
- Sadna kupa iz suhega sadja.
- Enostavna bananina sladica s sladoledom.