Semifreddo z gozdnimi sadeži – mrzla italijanska sladica
Semifreddo je zelo okusna mrzla italijanska sladica, ki osvežilna in kremasta. V tej različici marmorirana z jagodičevjem in potresena z oreščki, ki dodajo popoln okus ter poskrbijo za hrustljavost. Sladica po tem receptu hitro pripravljena, le za zamrzovanje potrebujemo več časa, zato jo je najbolje narediti dan prej, preden jo hočemo ponuditi. S to čudovito sladico zaužijemo tudi sadje in oreščke, ki nam dodajo vitamine, minerale in vlaknine.
Semifreddo sladico lahko uživamo samostojno kakor sladoled ali pa kot sladico ob kosilu, vedno nam polepša dan, pa naj bo hladno ali vroče.
Semifreddo – pripomočki
- električni mikser
Semifreddo – sestavine
Za 6 porcij:
- 400 ml sladke smetane za stepanje
- 3 jajca
- 75 g sladkorja v prahu
- ščepec soli
- 400 g gozdnih sadežev (malin, ribeza, borovnic in jagod)
- 60 g arašidov ali orehov
Semifreddo – postopek
Najprej pripravimo vse sestavine, da bo delo potekalo brez zapletov. Del sadežev shranimo za okraševanje semifreddo sladice, ko jo bomo postregli, ostale sadeže ročno ali strojno dobro sesekljamo, na grobosesekljamo tudi oreščke in ločimo rumenjake od beljakov.
Rumenjakom dodamo mleti sladkor in stepamo, da masa postane gosta in penasta, v drugi posodi stepemo beljake s ščepcem soli, da postane trd sneg.
V večjo posodo damo smetano in jo stepamo, da postane čvrsta, nato ji počasi, med počasnim stepanjem dodajamo in v celoti vmešamo stepen rumenjak.
Sedaj pričnemo počasi vmešavati še sneg iz beljakov. Masa za sladico semifreddo je postala z beljakom bolj rahla in zračna.
Za zamrzovanje sladice semifreddo je najbolje pripraviti primerno plastično posodo in vanjo naložimo maso, nanjo pa sesekljane gozdne sadeže, ki jih nekoliko pomešamo med maso. Čez potrosimo še s sesekljanimi oreščki. Tako pripravljeno sladico postavimo v zamrzovalnik, da zamrzne.
Preden zamrznjeno sladico postrežemo, jo iz zamrzovalnika vzamemo vsaj 15 minut poprej, da se ralo stali, nato jo narežemo na primerno velike kose, ki jih položimo na krožnike in okrasimo s sadeži, ki smo jih shranili za ta namen.
Vrhunsko sladico lahko naredimo tudi brez pečenja. Lučka Glaser
Še nekaj ostalih receptov za sladice brez peke
- Božanski borovničev sorbet.
- Veganski borovničev sladoled.
- Sladoled banana-kaki.
- Enostavna sladica iz jabolk in piškotov.
- Panakota z jogurtom.
- Puding iz mikrovalovne pečice.
- Ribez na pudingu s smetano.
- Bananina slaščica na hitro.
- Jagodna puding torta na hitro.
- Kokosove kroglice z mandlji.
- Domača bajadera.