Sadna kupa iz suhega sadja
Sadno kupo iz suhega sadja lahko ponudimo v vseh letnih časih, saj nas ohlajena poleti odžeja, pozimi pa zaradi dodanega ruma ogreje.
Posušeno sadje je zelo obstojno in ga imamo lahko vedno na zalogi, saj iz njega iznajdljiva gospodinja lahko pripravi različne dobrote, od slaščic, potic in kompotov. Sušenje sadja je najstarejši tradicionalni postopek, ki je na podeželju prisoten že vrsto let. V časih, ko še ni bilo zamrzovalnikov, so sadje sušili s pomočjo sonca, vetra, na kmečkih pečeh in za sušenje sadja prirejenih sušilnicah in si tako povečali zaloge različne hrane.
Sadna kupa iz suhega sadja – pripomočki
- palični mešalnik
Sadna kupa iz suhega sadja – sestavine
Za 10 oseb
- 200 g suhih sliv
- 200 g suhih brusnic
- 200 g suhih breskev
- 200 g suhih hrušk
- 30 ml ruma na porcijo
- 100 g sladkorja
- 1000 ml vode
Za dekoracijo:
- 250 ml sladke smetane
- 15 g sladkorja
- 10 g Kremfixa
- sladke mrvice za posip (10 g)
Sadna kupa iz suhega sadja – postopek
V loncu segrejemo vodo, ki smo ji dodali sladkor in med občasnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se sladkor stopi, potem lonec odstavimo iz štedilnika in pustimo, da se počasi ohladi.
Medtem, ko se voda ohlaja, odtehtamo in na manjše koščke narežemo suhe slive, breskve, hruške in brusnice. Na manjše kose narežemo zato, da se bo sadje lažje in hitreje prepojilo s sladko vodo, s katero ga bomo prelili v naslednjem koraku. Pa tudi za uživanje je bolj priročno.
V dovolj veliko posodo stresemo vse suho sadje, prilijemo ohlajeno sladkano vodo, pri čemer pazimo, da voda sadje prekrije in pustimo stati najmanj 24 ur, da se sadje dobro prepoji.
Naslednji dan stepemo sladko smetano skupaj s sladkorjem, kateri med stepanjem dodamo še Kremfix, da ostane smetana bolj obstojna.
Namočeno sadje razdelimo na porcije, odraslim po želji dodamo rum in stepeno sladko smetano, ki jo lahko potresemo z raznobarvnimi mrvicami, da tudi otroci dobijo veselje.
Tudi iz suhega sadja si lahko pripravimo čudovito slaščico, ki je primerna za vse generacije. Lučka Glaser
Ko je jeseni sadja v izobilju, si lahko pripravimo zalogo za zimo:
Iz suhega sadja pa krasne slaščice: