Mini mascarpone palačinke z limono
Mascarpone je vsestransko uporaben v kulinariki, od krem, omak, sladic, … Tudi v palačinkah se dobro znajde, bodisi kot nadev ali del mase. Tokrat kot dodatek masi za palačinke, kateri sem dodala še limono in rezultat so okusne, mehke, nežne mascarpone palačinke.
Sladke, a ne presladke, z aromo in okusom limon. Jemo jih lahko samostojno, saj ne potrebujejo dodatkov in so lahko krasna spremljava enolončnicam in zelenjavnim juham ob kosilu ali pa kar samostojna jed za zajtrk ali večerjo. Lahko pa limono in sladkor v postopku priprave tudi izpustite in naredite klasične, brez dodatkov. V vsakem primeru bodo odlične.
Priprava mascarpone palačinke je enostavna, niti električnega mešalnika ne potrebujete, saj maso pripravimo ročno, v nekaj minutah.
Pripomočki za mascarpone palačinke
- ponev za peko
Sestavine za mascarpone palačinke z limono
Za 5 oseb:
- 250 g mascarpone sira
- 250 g gladke bele moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 2-3 žlice sladkorja (lahko izpustite)
- 1 zavojček vaniljevega sladkorje z burbonsko vaniljo
- 2 jajci (L)
- 250 ml mleka
- 60 g stopljenega masla
- sveže stisnjen sok polovice limone (lahko izpustite)
- naribana limonina lupinica (lahko izpustite)
Če ne želite pripraviti palačink z limono, le-to in sladkor enostavno izpustite.
Priprava mascarpone palačink z limono
Najprej v večjo skledo odmerimo in skupaj zmešamo suhe sestavine: 250 g gladke bele moke, pol zavojčka pecilnega praška, 2-3 žlice sladkorja in vaniljev sladkor. V kozici na štedilniku stopimo 60 g masla, ki ga dodamo 250 ml mleka in dvema jajcema. Tudi mokre sestavine z metlico zmešamo skupaj. Nato pa postopno dodajamo suhe sestavine in jih vmešamo. Dobimo malo bolj gosto maso.
Tej masi sedaj dodamo še sok polovice limone in naribamo limonino lupinico (če imate naravno eterično olje, ki je primerno za uživanje, lahko uporabite tudi kapljico ali dve tega, a le, če ste povsem prepričani, da imate naravno e.o., ki je primerno za uživanje!) ter 250 g mascarpone. Tudi to vmešamo v zmes za mascarpone palačinke.
Masa je pripravljena in lahko pričnemo s peko. Na štedilniku segrejemo ponev, ki smo jo nekoliko naoljili in, ko se segreje, nanjo s pomočjo manjše zajemalke ali z žlico polagamo maso in počasi, na srednji temperaturi peke spečemo palačinke. Ko vrhnja stran nekoliko zakrkne, palačinke obrnemo in spečemo še z druge strani.
Pečene polagamo na krožnik in postrežemo. Ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.
Mascarpone palačinke z limono so odlične brez dodatkov, lahko pa jim dodamo sveže borovnice ali drugo sadje in seveda tudi poljubne namaze in marmelade, če želimo.
Naj teknejo!
Ljubitelji palačink poskusite tudi:
- bananine palačinke s skuto,
- palačinke iz Rusije – sirnike,
- mini jabolčne palačinke,
- ovsene palačinke s koščki jabolk in banano,
- rahle mini palačinke z grškim jogurtom,
- bananine palačinke s kokosovo moko,
- palačinke z borovnicami,
- gratinirane palačinke s skuto in jabolki.