Rahle mini palačinke z grškim jogurtom
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas doma imamo zelo radi palačinke. Takšne in drugačne. In zato se pogosto malo poigram in poizkusim kaj novega. Tokrat sem imela za porabit nekaj grškega jogurta in nastale so rahle mini palačinke z grškim jogurtom, ki so res puhaste in se v ustih kar topijo.
Vsebujejo tudi pirino moko in so povsem enostavne za pripravo. Narejene so le v nekaj preprostih korakih. Postrežemo jih lahko skupaj z najljubšo marmelado, toplim ali hladnim sadnim prelivom ali pa jih obložimo s svežim sadjem. Lahko pa jih prelijete tudi z medom, če želite.

Pripomočki za rahle mini palačinke z grškim jogurtom:

  • 2 skledi
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • jedilna žlica
  • električni mešalnik
  • ponev
  • zajemalka
  • lopatka za obračanje
  • štedilnik

Sestavine za rahle mini palačinke z grškim jogurtom

Za 4 osebe:

  • 130 g polnozrnate pirine moke
  • 130 g gladke bele moke tip 500
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • ščep soli
  • jedilna žlica sladkorja
  • 130 g grškega jogurta
  • 240 ml mleka
  • 2 jajci
  • 2 žlici vaniljevega ekstrakta (če ga nimate, uporabite vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo)

In še:

  • malo poljubne maščobe za peko palačink (jaz sem uporabila arašidovo olje)

Priprava rahlih mini palačink z grškim jogurtom

Najprej v skledo odmerimo vse suhe sestavine (obe moki, pecilni prašek, sol, sladkor) in jih dobro zmešamo med seboj.
V drugo posodo, v tisto, v kateri bomo tudi pripravili in mešali maso, odmerimo mokre sestavine (grški jogurt, mleko, jajci, vaniljev  ekstrakt) in jih z električnim mešalnikom združimo v enotno zmes.

Sedaj med stalnim mešanjem žlico po žlico počasi dodajamo suhe sestavine k mokrim. Dobimo nekoliko gostejšo zmes.

Ker masa za rahle mini palačinke z grškim jogurtom ne potrebuje počitka, lahko takoj pričnemo s peko.

Na štedilnik pristavimo ponev in vanjo vlijemo malo poljubne maščobe. Ko je ponev dovolj segreta, s pomočjo zajemalke ali kar z žlico, vanjo vlijemo malo mase. Naredimo več manjših kupčkov. Koliko jih boste naredili, je odvisno od velikosti vaše ponve. Moja ponev ima premer 24 centimetrov in sem v njej lahko hkrati pekla 2-3 palačinke z grškim jogurtom.

Palačinke pečemo počasi, na srednje velikem ognju. Na vsaki strani približno 2-3 minute. Res jih pecite na nekoliko nižjem ognju, da se ne bodo preveč zapekle. Ko se zapečejo na eni strani, jih obrnemo s pomočjo lopatke in spečemo še z druge strani Prav tako pečemo počasi 2-3 minutke.

Pečene palačinke polagamo na krožnik, lahko kar eno na drugo in jih tako postavljene tudi postrežemo.
Ponudimo jih s poljubno prilogo – marmelado, prelivom iz svežega sadja (npr. topla ribezova omaka ali hladna jagodna omaka) ali pa jih obložimo s svežim sadjem, pokapljamo z medom … Izbira je vaša.

Naj vam teknejo!

Ljubitelje palačink vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor