Palačinke z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Ko domače vprašam, če bi kdo jedel palačinke, vsi zastrižejo z ušesi in navdušeno začnejo prikimavati. Ker pa sem bila že malo naveličana, da so palačinke vedno bolj ali manj enake in ker sem imela za porabiti še nekaj zadnjih borovnic v zamrzovalniku in nekaj malega skute, so z nekaj improvizacije nastale te slastne, sočne in rahle palačinke z borovnicami. Ker imajo te palačinke v svoji masi borovnice, marmelade poleg niti ne potrebujete. Sladkost pa enostavno lahko prilagajate sebi in svoji sladkosnednosti in jih lahko naknadno, že pečene, potresete s sladkorjem v prahu, če želite.

Pripomočki za palačinke z borovnicami:

  • skleda za pripravo mase
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • ponev
  • zajemalka
  • lopatka za obračanje
  • štedilnik

Sestavine za palačinke z borovnicami

Za 2-3 osebe

  • 2 jajci
  • 250 g gladke bele moke
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška (lahko tudi soda bikarbona)
  • 3 dl mleka
  • 50 g skute
  • ščepec soli
  • 200 g borovnic (lahko tudi malin)
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 jedilne žlice sladkorja (oz po okusu)
  • malo olja za peko palačink

Priprava palačink z borovnicami:

Jajci s ščepcem soli penasto vmešamo. Dodamo skuto in sladkor, vaniljev sladkor.

Ponovno zmešamo in dolijemo polovico mleka in po žlicah, med mešanjem, dodajamo moko, kateri smo primešali pecilni prašek (ali sodo bikarbono). Postopno v zmes za palačinke z borovnicami vlijemo tudi preostalo mleko.

Dobiti moramo enotno, gladko zmes, kateri dodamo borovnice (lahko so sveže ali zamrznjene), ki jih ročno vmešamo v maso za palačinke.

Sedaj na štedilnik pristavimo ponev in v njej segrejemo malo olja. Ko je dovolj segreta z zajemalko zajemamo maso za borovničeve palačinke in v ponev vlijemo malo mase, toliko, da dobimo manjšo palačinko. V mojo ponev, premera 32 centimetrov, sem spravila po tri mini palačinke z borovnicami.

Palačinke najprej popečemo z ene strani, nato jih z lopatko obrnemo in spečemo še z druge. Svetujem, da borovničeve palačinke pečete na nekoliko nižjem ognju (da se ne bodo zažgale) na vsako stran po približno 2 minuti, da bodo lepo pečene tudi v notranjosti.

Pečene palačinke z borovnicami odlagamo na krožnik in jih postrežemo. Po želji, če so vam premalo sladke, jih po vrhu posujte še z malo sladkorja v prahu.

Če bi borovničeve palačinke radi spremenili v sladico, jim dodajte kepico vaniljevega sladoleda in malo stepene sladke smetane. Mmmmmmm ….

Vabim, da pogledate tudi recepte za:

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor