Gratinirane palačinke s skuto in jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirane palačinke s skuto in jabolki me popeljejo nazaj v otroštvo … Spomnim se, kako nestrpno in navdušeno hkrati sem pričakovala kdaj bodo pečene. Če bi takrat lahko odločala, bi jih jedli vsaj enkrat na teden. 🙂

Nežna skuta, jabolka in cimet, ki se skrivajo v nadevu naredijo gratinirane palačinke še bolj posebne. In tako sočne so … Mmmmmmm!

Gratinirane palačinke s skuto in jabolki

Pripomočki za gratinirane palačinke skuto in jabolki

 • poljubno velik pekač (lahko je tudi steklen) z višjim robom (moj je velikosti 28×38 cm)

Sestavine za gratinirane palačinke s skuto in jabolki

Za palačinke (za cca. 15-16 palačink):

 • 500 ml mleka
 • 210 g moke
 • 4 jajca
 • ščepec soli

In še:

 • malo olja za peko palačink (sama jih pečem na olivnem olju ali s kokosovo mastjo)
Opomba avtorice
Po želji lahko del mleka nadomestite z naravno mineralno vodo. Količina moke lahko malo odstopa, saj niso vse moke enako suhe. Prav tako ne bo nič narobe, če boste uporabili kakšno jajce več.

Za nadev:

 • 500 g skute (nepasirane)
 • 2 jabolki (lahko tudi 3)
 • 230 g kisle smetane
 • 1 jajce
 • 2 žlici sladkorja (oz. po okusu)
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • 1/2 čajne žličke mletega cimeta

Za preliv:

 • 250 g kisle smetane
 • 1 jajce
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Priprava gratniranih palačink s skuto in jabolki

Najprej pripravimo maso za palačinke. Zato v večjo plastično posodo ubijemo jajca, dodamo ščep soli in penasto vmešamo z električnim mešalnikom. Nato dodamo polovico mleka in po žlicah, med stalnim mešanjem dodajamo moko. Ko porabimo polovico moke, k masi vlijemo še preostalo mleko in postopno dodamo še preostalo moko.

Nastalo zmes za palačinke pustimo, da počiva 15-20 minut, lahko tudi malo dlje. Ta korak je obvezen, saj bodo tako palačinke še boljše. In ne bojte se, če se vam bo zdela masa preredka, v času, ko bo masa počivala, se bo tudi moka v njej še malo ”napila” in zgostila maso.

Po 20 minutah preverimo, ali gostota mase ustreza. Če ne, ji dodamo še moko ali dolijemo mleko, odvisno kakšna je masa. Moja masa je bila z zgoraj naštetimi sestavinami ravno pravšnja, zato popravki niso bili potrebni.

Sedaj spečemo palačinke. Segrejemo ponev in vanjo kanemo malo olja, ga razlijemo po ponvi in ko je vse skupaj dovolj segreto s pomočjo zajemalke vlijemo nekaj mase, ki jo razlijemo po celi ponvi. Pazimo, da mase ni preveč, da palačinke ne bodo predebele (oz. poskrbite, da bodo takšne debeline, kot vam ustreza). Počakamo, da se s spodnje strani zapeče in zgornja stran zakrkne, nato pa z lopatko za obračanje palačinko obrnemo in popečemo še z druge strani.

Pečene palačinke eno na drugo nalagamo na velik, plitek krožnik. Seveda je odvisno od velikosti vaše ponve in debeline palačink, a jaz sem iz omenjene mase dobila 16 palačink.

Ko so vse palačinke pečene, se lotimo priprave nadeva za palačinke s skuto in jabolki. Zato najprej olupimo in naribamo jabolki. Hkrati tudi vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

Nadev za gratinirane palačinke s skuto in jabolki pripravimo tako, da v malo večjo skledo damo vse sestavine za nadev: 500 g skute, 230 g kisle smetane, 2 naribani jabolki, mleti cimet, 2 žlici sladkorja, vaniljev sladkor in 1 jajce. Vse sestavine (z žlico ali kuhalnico) dobro premešamo. Nadev je pripravljen.

Sedaj pripravimo še preliv; za preliv v skledo damo jajce, kislo smetano (250g) in zavitek vaniljevega sladkorja. Vse skupaj z metlico za stepanje dobro zmešamo.

Tako, vse je pripravljeno, zato si pripravimo nadev iz skute in jabolk, palačinke in pekač (pekača ni potrebno nič namastiti, če se slučajno sprašujete.

Vsako palačinko namažemo z nadevom in jo zvijemo. Na palačinko pride približno 1 žlico nadeva (lahko je malo bolj zvrhana žlica). Nadevana palačinke zlagamo eno poleg druge v pekač.

Ko so vse palačinke v pekaču, jih prelijemo s prelivom, ki ga pred tem še enkrat premešamo z metlico. Preliv z žlico malo premažemo prek palačink tako, da bodo vse prelite s prelivom.

Palačinke s skuto in jabolki pečemo približno 40 minut v pečici, ki se je sedaj že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica). Toliko, da se preliv lepo zapeče.

Gratinirane palačinke s skuto in jabolki

Gratinirane palačinke s skuto in jabolki lahko ponudimo kot sladico ali kot del jedi oz. glavnega obroka. Nam so teknile za kosilo – najprej smo si privoščili okusno porovo juho s cvetačo, nato pa še palačinke, poleg katerih postrežem solato. Tisti, ki želite, pa si poleg postrezite s kompotom.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor