Praznični narezek v obliki smrečice
Print Friendly, PDF & Email

Za praznike radi povabimo domače in prijatelje in takrat seveda damo na mizo kaj okusnega. Pomembno je, da je tudi privlačno na pogled in goste kar vabi, da bi vzeli košček in ugriznili vanj.

Narezek je marsikdaj čisto super ideja, sploh kadar nimamo veliko časa za pripravo nekih posebnih jedi. In zakaj ne bi bil narezek kar sam nekaj posebnega? Pred novim letom, ko najverjetneje naš dom že krasi novoletna smrečica, lahko nekaj te decembrske čarobnosti prenesemo tudi na mizo in pripravimo praznični narezek v obliki smrečice.

Oblikujemo ga lahko povsem po željah, uporabimo lahko samo različne vrste sira ali pa dodamo tudi mesnine. Odlično se zraven podajo tudi oreščki, slano pecivo in seveda zelenjava. Domišljiji pustimo prosto pot in ustvarjajmo ter pričarajmo nekaj okusnega in lepega zase in vse, ki jih bomo gostili.

praznični narezek v obliki smrečice

Pripomočki za praznični narezek v obliki smrečice:

 • večja lesena deska ali pladenj

Sestavine za praznični narezek v obliki smrečice:

Za en manjši narezek:

 • 150 g mocarele
 • 200 g sira (uporabila sem masdamer)
 • 25 g pršuta
 • 30 g suhe salame
 • 35 g kuhanega pršuta
 • 35 g oliv
 • 140 g češnjevca
 • 25 g orehov (11 celih orehovih jedrc)
 • par vejic svežega rožmarina
 • sol

Postopek za praznični narezek v obliki smrečice:

Narezek lahko pripravimo čisto po svoje, lahko pa se zadeve lotimo takole: kosu sira najprej na tanko odrežemo eno rezino (s pomočjo mesoreznice, lahko pa uporabimo kar nož ali posebno strgalo za sir). To z nožem obrežemo tako, da oblikujemo zvezdo. Lahko si pomagamo tudi z modelčkom za piškote. Zvezdo postavimo na vrh pladnja ali deske.

praznični narezek v obliki smrečice

Pod zvezdo zložimo pršut, in sicer v obliki trikotnika. Preostanek sira narežemo na kockice in jih približno tretjino zložimo eno vrsto nižje od pršuta.

praznični narezek v obliki smrečice

Pod sir nadevamo olive. Spet gremo nekoliko bolj navzven kot s prejšnjo vrsto, tako da počasi oblikujemo smrečico (torej da dobimo obliko večjega trikotnika).

praznični narezek v obliki smrečice

Nadaljujemo z zlaganjem sestavin v pasovih, pri čemer gremo vedno bolj na široko – kot veje pri smreki, ki so spodaj širše kot zgoraj. Zdaj torej na podlago zložimo 8 kroglic mocarele, 35 g kuhanega pršuta, preostanek sira, narezanega na kockice, ter suho salamo. To razporedimo lepo rezino preko rezine.

praznični narezek v obliki smrečice

Tako, smrečica je v glavnem končana, rabi pa še malo prazničnih okraskov. Češnjevec splaknemo pod tekočo vodo in posamezne paradižnike razporedimo po smrečici kot novoletne bunkice.

praznični narezek v obliki smrečice

Na koncu dodamo še nekaj zelenega – predlagam rožmarin, saj kar nekaj časa lepo drži obliko in ne ovene. Posamezne vejice razporedimo po celi smrečici. Preprosto jih zataknemo med salamo in sir.

praznični narezek v obliki smrečice

Naša smrečica potrebuje samo še deblo. Tega lahko naredimo iz krekerjev, bobi palčk, oreščkov.. Sama sem izbrala cele orehe. 6 orehovih jedrc tako postavimo v dve stolpca po tri. Da bo smreka navidezno stala na podlagi, iz preostanka mocarele naredimo zasnežena tla. Kroglice mocarele prerežemo na pol in jih zložimo drugo poleg druge v dve vrsti. Mocarelo in češnjevec še rahlo posolimo ali pa sol ponudimo posebej, da si lahko vsak gost soli po svojem okusu.

praznični narezek v obliki smrečice

Nekaj orehov lahko razporedimo še okoli smrečice kot zvezde ali novoletne lučke. Uživajte v kulinaričnem ustvarjanju in pripravite čisto svoj praznični narezek v obliki smrečice. Dober tek!

praznični narezek v obliki smrečice

Če bi radi goste presenetili z nečim malo drugačnim, si pa ne želite ure in ure stati za štedilnikom, je lahko odlična izbira kruh s česnom, sirom in šunko, ki je prava zvezda omizja.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor